Thursday, October 31, 2013

Putih vs Hitam


dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha Penyayang

sekarang ni banyak btol produk2 utk putihkan diri kan?
dulu pun ade jugak..tapi tak sebelambak sekarang ni la..

kenapa orang nak putih?
haa...soklan ni biar saya jawab..
sebab kebanyakkan orang nampak sape2 yang putih ni mesti cantik..so, orang2 cam saya ni aka gelap/hitam and whatsoever ni pun bersemangat la nak putih supaya nampak cantik..ni pemikiran saya dulu la..sape yang putih, xcun pun nampak cun..tapi yang gelap ni, kene muke comey or ade rupe baru nmpak cantiknye..ye la..dulu kawan2 yang putih mesti ramai orang suke kawan ngan die..cam saya ni gelap stok kawan2 pun yang lebih kurang je..xpun budak2 yang xberapa nak femes..tapi bagus jugak..at lis saya tau ape rasanya jadik org yang sebegitu..

walaupun cuba naikkan semangat diri sendiri tetap jugak pikir nak putih..paling chokia pun satu tone lebih cerah la.. so, agak terpengaruh jugak la ngan iklan2..

1.fair n luvly..
'bulatan penuh sekali, bulatan sparuh sekali..bla3..' haha
ni masa saya sekolah2 dulu saya gune la ni..nak putih kan..pastu duk pk ape beza model iklan tu ngan saya pun..kalau die boleh putih,  saya apetah lagi..gitew le pikirnye dulu..last2 hampeh..xde kesan jadik putih pun.kesan muke jadik gatal ade la..terus berhenti gune sebab takut nanti tumbuh jerawat banyak2..

2. hazeline snow..
masa tu tak ingat dah saya gune pencuci muke ape..tapi yang mana murah n ade org promote la..xkesah dah..lantak la hitam ke ape...give up gak..sebab masa sekolah kan saya aktif sukan..pejadahnye nak putih kalau esek berjemur je..jangan kata putih..makin itam ade la.. pastu ibu suh gune hazeline snow ni..bagus katanye..boleh putih..xde kesan pun..gune xabes lagi dah stop dah..malas nak ngadap cermin lama..huduh pun huduh la..

3. garnier
xlame lepas produk ni keluar, saya antara yang terpengaruh la..beli krim, beli pencuci muke..yang xboleh blah tu siap ukur tona..sebelum n selepas gune produk tu..puii!!!xde kesan jugak..gune garnier ni msa dah besor dh..

akhirnye saya sedar diri..
kecantikkan tu bukan tgk dari hitam ke putih org tu..
asalkan muke bersih, ok la..
asalkan xde nampak pelik, ok la..
muke hitam pun ade orang nak ape salahnye *ni ayat kawan saya*
dan akhirnye saya sedar yang sepatutnye saya bersyukur dengan nikmat yang Allah bagi..
mungkin putih tu tak seswai utk saya..
kalau saya putih mesti saya femes..orang esek panggil jadik model je..eh!wakakaka..
oh!xkelakar..ok2..hehe
 kalau saya putih, mane tau saya riak.kan dose..
kalau saya putih, saya xleh puji diri sendiri comey lagi..mesti org kata 'ko tak comey..ko cantik'..ah! berangan!
kalau saya putih, mesti saya takut nak berjemur tengah panas-so hilang la bakat saya dalam sukan *wpun saya jarang bersungguh dalam sukan*
kalau saya putih, saya pulak yang risau sebab keluar2 perut dah hitam...hitam wat cara hitam..haaa...giteww..

taaaaaapppiiiii.....................



bile saya kat U..
xingat tahun berapa..saya perasan yang kaki saya putih..*chewah...putih la bg org yang gelap cam saya ni..* tapi bile compare ngan tangan, tangan gelap plak..compare ngan muke  lagi sakit ati..muke lagi gelap dari tangan..apekah?
terus gelabah tenuk lagi..
tengok cermin pun dah macam zebra crossing dah. kejap itam, kejapputih..


pastu bile saya adukan dekat kawan2, ade la yang promote produk tu produk ni..

produk adira tu la..
pastu ape tahn lagi macam2 produk yang kat pasaran sekarang..
minum je seminggu dah boleh putih...
tapi sebab saya ni belajar kimia, saya agak takut nak gune ubat2 or produk2 camni..
ape yang die gune sampai boleh putihkan orang dalam masa seminggu?
kalau orang yang macam saya ni, mane pegi pigmen saya kalau saya minum tu n putih dalam masa seminggu?
xde kesan ke kat badan saya? orang len mungkin ok sebab ketahanan badan setiap orang kan berbeza..
contoh paling jelas..saya minum ephyra dah berapa lama dah..tapi idak pulak putih cam org len..
pastu muke saya pun xde jerawat so susah nak nampak perubahan ape yang jadi..
yang saya tau, saya lawas minum tu..sebab tu continue..haha
now, saya amik ephyra n pakai produk zai's beauty je..tu pun pasni, pk 45 kali utk continue gune..
mahal satu..pastu saya tak nampak beza sebelum n selepas gune..cume kelebihannye sepanjang saya consume xde jerawat yang melekat..kalau ade pun besar kuman.hari ni timbul, esok hilang xdapat dikesan..

n once again..
wpun tona kaler saya berbelang2, tapi saya redha..
ade la hikmahnye tu..
kalau putih sangat, kang berderet pulak org nak kat saya..
*DASAR PERASANNNNNN!!!!!*

P/S: ni bukan nak promote or testimoni ephyra eh..tadi ternampak iklan produk putih dlm masa seminggu tu..terus rasa nak bebel..

masih berharap warna muke same cam kaki..ahakz!

Monday, October 28, 2013

hidung kembang kejap..

dengan nama Allah yang malha Pengasih lagi maha Penyayang

xle nak update panjang2 sebab banyak giler keje nak wat kat umah ni...nak berangan lagi..berangan je kompom 2 3 jam..bilenye nak mengemas n masak bagai kan..so, make it simple je la..nak update pun sebab nak bangga diri je ..hahaha



semalam saya pegi umah makcik2 n pakcik2 saya..
pastu masa gi kg baru, lepak umah pakcik saya..cik haris..
sembang2..pakcik saya ni cite la pasal die men beskal dulu..
pastu die bukak cite gambar saya pun ade masuk paper dulu..

PERGGHHH!!!
xsangka jadik artis dari kecik lagi...hahahahah
ape lagi..amik la gmbr nak tepek kat blog ni..
wpun sekdar menumpang populariti pakcik saya yang menjadi pemain besikal negara ni, tapi still..muke saya masuk paper kooottt..hahahaha

saya ingat kan sekali je masuk paper...rupenye 2 3 kali jugakk...lalalalala
wpun dah xingat tapi tetap terasa kembang hidung ni selama seminggu,,haha

yang jumpe keratan yang ni je..


hahaha..en wartawan...saya ank sedare die la..bukan adik..ape la..
kembang kuncup tgk gmbor ni..hahahahaha
nmpk x..saya yg mke cm jantan tu...saya masa kecik mmg rambut pendk je..panjang sikit, arwah wan yang gorgeous kat dalam gambar tu akan ketung (potong)..

tarikhnye 26 mei 1994..utusan malaysia tuuuu...
umor saya time tu 6 thn..hehehehe


p/s: boleh masukkan dalam resume utk apply jadik model...wakakaka
rindu balik kat wan..huhu

Friday, October 25, 2013

al-kisah tabung dan bank

dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha Penyayang

tajuk xbes langsung kan..dah bleh tau dah..minah ni korek duit tabung n masukkan dalam bank..
tu pun nak cite..tapi cam biase la..ayat2 klise para bloger2 'ni kan blog saya..sukahatiii saya la nak bebel pasal ape..' whuah3..


saya memang pantang kalau tengok duit syiling n kalau terpegang tabung..geram je rasa nak korek, kire, pastu rasa nak simpan balik.. tapi kalau dah penuh tabung tu  nak masukkan seketul2 duit tu memang taklah..so, saya pun korek la duit tu dari tabung antik saya.


haaaaa....sape ade tabung maybank ni lagi? antik niiii....tak sume tau yang ade..
punye la sayang sampai tutup bawah die dah hilang pun sanggup tepek ngan selotep..
ni antara kenangan yang arwah wan tinggalkan untuk saya..

ingat lagi..dulu pantang ade duit syiling *xpasti la duit syiling tu datang dari mane.hahaha* mesti wan ajak masuk bilik, amik tabung kat atas 'gunung' pastu wan suh saya masukkan sendiri duit tu..rasanya dari situ timbul rasa nak menabung..nak2 pulak ade tabung comey kan..lagi la suke..



saya ni pulak boleh dikatakan cucu kesayangan la..sampai wan tulis kat atas tabung tu..
'intan punya'
'intan punya juga'

hahaha..cute nye le nenek saya ni.tu tulisan wan la tu..*tetibe rindu gle lg*
 memandangkan saya ni 'manje'..rasa nak berkongsi tu kureng skit...
adik sendiri tumpang tabung pun berkire...tu masa kecik la..dh besor ni lagi bertambah2 la berkire saya tu kot..sebab saya sayang tabung ni...banyak kenangan..dan orang len takkan / kureng sikit rasa appreciate nye tu..kang rosak kang cane.. pastu ngan perangai kedekutnye...saya kire berapa duit adik saya dalam tabung tu, xnak tecampur ngan duit saya ..saya amik duit die takpe..kalau die teeerrramik duit saya sangat la boleh jadi perang besor..hahaha...kesian adik saya dapat kakak yang keji cmni..padan muke..



tengah korek2 tu ade pulak lagi duit 1sen ni..pastu le berat..
rindu nak gune duit 1 sen ni...kalau dulu, jumpe duit 1sen ni pun kutip..sebab boleh dipakai..sekarang ni, kalau org jumpe duit 5sen pun orang wat xtau apetah lagi kalau duit 1sen.. mungkin sebab dh besor kot..kalau kecik2 dulu kutip pun xde org kesah..contoh cam saya la..saya memang pengutip pun..lagi2 duit..hahahaha
ce bayangkan kalau jumpe duit 5sen pastu kutip..mesti org pk ape ke hadap sangat ngan duit 5sen tu..
tapi...kalau jumpe, saya kutip jugak..dulik ape..wpun 5sen, masukkan je la dalam tabung mesjid..skit2 kan lame2 jadi bukit..sama la cam duit dalam tabung saya ni...hehe

bile kumpulkan berangan la dapat ratus2..
tapi TU SUME POYO!!!
tak sampai 200 pun..hahahaha

 
saya kire, saya susun, sambil berangan lepas kire ni, nak gi bank..boleh update buku bank sekali..
tetibe teringatkan sesuatu..
terus rasa mual, pening, berdesing, rasa gelisah sangat...
 takkan la sebab tu...




















****flashback pagi semalam****

lepas anta adik gi sekolah, sampai umah terus on lappy ayah..
ble dah online mmg pesbuking la jawabnye..
tetibe ternampak org post berita yang ade gambar pegawai bank yang kene tembak tu..
ehhh...ape lagi..saya pun klik la..nak baca cite nye sebenarnye..saya kan xbaca paper..nak baca caner..beli paper pun sebab nak wat lapik kucing makan je..haha

pastu sangat terang gambar yang org tu update kat blog die.. mule2 gambar jauh..scroll bawah skit haa kau..die pegi zoom gambar arwah.. saya pun tengok la puas2..telek lame2..kesian..sampai macam tu jadinye..kejam sungguh penembak tu..
then..saya ingat saya akan ok..dan2 lepas tu terbayang2 gambar tu kat otak saya ni..nak kata ape lagi melainkan padan muke..yang pegi telek muke arwah tu wat pe..tapi saya rasa nak muntah tu bukan sebab darah or sebab rupe arwah sebegitu..saya jadi takut yang amat..takut memikirkan ape bentuk ajal saya.. takut memikirkan ajal tu bila2 masa je..

insaf sekejap la..lepas wat keje len, lupe dah.. tot tet tot tet dah siap wat keje skit, masa utk brekpes plak..once again..tgk pesbuk sambil makan..ehh..ade pulak org post video kejadian arwah kene tembak tu *selera lagi nak makan wpun tgk video cmgitu...xsangka i..*.. kalau tengok sekali je xpe gak..tapi jari ni gatal sangat pegi tekan replay....lepas tu replay lagi..dan lagi..dan lagi..sampai saya pun tak ingat berapa kali saya pegi replay video tu.. dalam beberapa saat je sume tu jadi..

bile dah sedor diri baru terasa nak muntah balik..duduk pun xsenang..ulang alik dari ruang tamu ke dapur.. dah kat dapur, pagi balik depan..tengok pintu xkunci..ah sudah! debor dah den ni.. saya pun kunci pintu..dalam hati kalau ibu tau ni mesti kene marah,,masuk umah tak reti nak kunci pintu..semalam je yang lupe...sebelum ni ingat..
pastu, tebayang lagi *sambil taip ni pun rasa panas je cam nak pitam*.. cek setiap bilik ade tak org masuk..dalam pade takut tu, kompiden gak nak cek2 bagai.. pastu saya pun gi dapur...masakk...sambil tahan rasa nak pitam..

memang silap saya la gi tengok video tu..saya ni dah la trauma kene samun n rompak tak hilang lagi..gatal plak gi tengok video tu, mule la dok pk mcm2 sambil tangan dok kacau piuk..

'mesti kawan die yang hidup tu trauma cam saya..xleh dah dengar bunyik yang kuat cam bunyik meletup, bunyik bende pecah yang sangat kuat, bunyik2 yang mengejutkan la'
'kawan arwah tu gi keje ke tak esok ek..'
'pembunuh tu tak rasa ape2 ke?'
'kalau pembunuh tu sanggup wat macam tu mesti die tu mental..mane ade orang waras wat camtu'
'tu la akibat tak ikut ape yang Allah suruh'
'ni mesti pegangan agama lemah'
'syaitan dah berjaya!'

dan macam2 lagi la..dari start masak..sampai dah abes masak, kepala saya duk terbayang2 video tu..bersilih ganti dengan gambar arwah...diselangi ngan persoalan dari pikiran saya cam saya bebel kat atas tu...serta merta trauma saya datang balik..ngan sesak nafasnye..terpikir balik kejadian saya kene samun...bunyik tingkap pecah cam letupan tu..owhhh...rasa nak pitammm... alhamdulillah saya selamat.. wpun dorang wat jahat kat saya, tapi saya tetap nak berterima kasih dekat dorg sebab tak ape2 kan saya..uihhh..takut2..mcam mane la nak lupe kan ni..


******

petang tu, saya dah siap kire duit dalam tabung..dah masukkan dalam karung pun..
tapi memikirkan kejadian tu belaku kat bank..terus saya tak jadi pegi bank....
terbayangkan senapang yang guard tu pegang..
terbayangkan arwah kene tembak..
terbayangkan detik2 sebelum saya dirompak..masa duduk kat bank..
owh..bank..kau tak selamat..
orang sekarang gilekan duit..dan sebab duit dorang jadi gile sampai sanggup buat ape saje..pdhal...bile mati, duit tu tak bawak manfaat pun...sob3


malam tu pulak tengok berite..ade ditunjukkan kan gambar masa arwah dikebumikan..masa dorg tunjuk gmbr anak2 arwah, baru la rasa nak nanges..dalam usia yang mude, hilang mak.. pagi tadi mak ade, balik sekolah mak dah xde..ya allah..sedih giler.. sebelum ni tak rasa pun camtu..tapi sejak ibu ayah gi haji..baru rasa kehilangan.. rumah bukan rumah kalau dorang takde..

p/s: sayangi ibu bapa anda..

Al-fatihah untuk arwah norazita abu talib dan arwah nenek saya Zainab Yusof- Selamat Hari Lahir wan..intan doakan tempat tinggal wan sekarang lebih seronok dari sebelum ni..lebih luas, lebih terang..ade kawan yang teman..malam nanti intan pos adiah untuk wan ey..rindu wan T____T

Thursday, October 24, 2013

Shawl muntah darah

dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha Penyayang

wuekkkk!!! *muntah banyak2*

tu la..orang pakai shawl, die pun sibuk nak pakai shawl..orang len tu dah teror pakai shawl..dorg dah terer yang basic...yang die ni basic pun xreti , sibuk nak berpesen2 bagai..

haaa...datang dah gile marah diri sendiri..wakaka..

ok..ye..saya ngaku..saya baru nak belajar pakai shawl..sendiri..selama ni kebanyakkannye orang len yang pakaikan (read: dipaksa pakaikan untuk saya)..well...saya ni kan bukan jenis up to date..orang dah pakai shawl macam2 gaya..saya tengah ske shawl yang biase masa awl2 keluar dlu tu..tuuu pun xreti jugak nak pakai..tapi mendengarkan en somebody penah cakap die suke tengok saya pakai shawl, gigih sikit jugak la nak try pakai.. nak2 plak ari tu keluar bukan men lagi carik shawl..tapi beli je xreti pakai wat pe kan..maka al kisahnye saya pun bukak la youtube..macam2 gaya ade ek..tapi setiap kali saya cube manjang xjadi..dah macam orang gile dah kat umah ni..nasib bek sorang2..berangan la lebih skit sementara tunggu waktu nak masak..

saya lilit2..tercekik..saya pusing2..pening..siyes..nak muntah dah rasa nye ni.. tapi macam tu jugak la dulu masa pesen bawal bintang n lilit belakang tu keluar..bile dah lama sikit pesen tu femes, sampai dah ade pesen baru,baru la saya berani cube..taaapiii mak datoookkk...sesak napas sepanjang hari ..maybe sebab tak biase kot kan..sekarang ni ok je wat bawal bintang tu..

saya nak pakai shawl macam biase je..xmo yang pelik2..tapi tak jumpe plak video nye..sebenarnye tak perlukan video pun xpe..tapi shawl saya tu jenis panjang..lilit 2 kali, menjela2 belakang nye..lilit 3 kali ibarat kene hukuman gantung kat penjara pudu...ehhh...xreti la saya.. 
sampai dah nak mencarut je rasa..padahal pakai shawl je pun kan..nak je ey..belum carut lagi..xmo2...kene kontrol..bukan pe..org len pakai cantik je..saya pakai..masyaallah..cam orang utan sesat masuk segitiga bermuda...pastu saya geram....saya belit2 jadik cmni...
















jangan tanya pesen ape...









tapi saya panggil





pesen muntah darah..

























kenapa la ade jugak manusia selekeh cmni kat dunia ni..
tapi bes gak pakai cmni..nak2 ble bahagian yang terjurai2 tu kne tiup angin..pergh..rasa cam rambut yang pkai rejoice gune jari pun boleh tu kene tiup angin..

kekurangan die: depan tak cukup labuh..pastu. kene pakai inner neck..sebab shawl ni kan jarang..nampak leher..tu pun saya sumbat dengan kain kat leher tu..heh3

petang2 skit nk usha lagi cane pkai shawl ni...chayok2..kene berlatih nak nampak cantik depan suami..wheh3..ade ketan x?

p/s: tetibe rindu zaman pakai tudung labuh..
ops..hahaha..haah..dlu time sekolah pakai tudung labuh..sekarang......ya rabbi..

kan bes dapat pakai purdah..

try  jap la..


hehe



*I gi masak dulu ey..nnti sambung*






haaa...dah siap...

ape ke rupenye saya bile berpurdah..





aduyai...org len pakai cun je..cantik molek comey auw2 gitew..
saya pakai....dah macam volunteer nak jadik perompak bile main polis entri ngan anak2 jiran sebelah umah.. bukan saya cakap org pakai purdah tu macam perompak k..ni nak merujuk pada saya yang selekeh ni jerr...



xpe2...alang2 dah perasan cun tu kite add on nasik tambah

tudung + purdah + shawl..




 
hahaha...kekanda...dinda ske pakai camni...heh3

p/s di atas p/s: ibu kata kalau nak pakai purdah perangai kene baik.. so, saya kene tarik diri la cmni..hohohoho


Monday, October 21, 2013

Gosip Panas...

dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha Penyayang

tadi nawaitu asal bukak youtube nak tengok karot komedia *eh..btol ke eja ni* sambil buat bunga..tetibe ternampak plak video sidang akhbar aeril + wawa..

chewah...padahal dah xjadik gosip panas dah kan..org pun tak heran..dah suam2 kuku dah kata orang..tapi nak wat cane..dah saya ni memang jenis berita lambat sampai..masa dok kecoh ari tu malas nak amik tau..lantok kome le..nak kawen ke ape..wpun agak pelik knp tempoh nikah ngan beranak singkat sangat.. rupenye ade sebab..dalam pada xnak join bergosip xpasal2 otak terus terpikir yang buruk2..sebab tu saya tak suke baca paper *alasan..sape suh baca bab retis2 ni..ce baca hal ehwal ekonomi ke ape kan..haha*..berita kat paper ni xboleh percaya sangat..kang paper ni cite lain..paper lain cite lain plak..mane satu nak caye pun xtau..so, amik input utama je.. dorg dah kawen..fullstop..

yang kelakor nye nikah 2 kali pun jadik isu..kenapa tak hebahkan pun jadi hal..skati dorg la..terkekek2 tgk video tu wlaupun suara org yang bertanya tu serius 2rius bebenor..mak bapak dorg pun tenang2 je..ni orang len plak yang poyo..siyes lawak..pastu rasanya sekali cite dah paham dah..1st nikah ikut syariat saje..2nd nikah bru ikut undang2 spy pernikahan tu sah di sisi undang2 mesia.. senang je.. tapi maybe cara explaination aeril tu kot.. word tu xberapa tepat.. nak2 pulak org depan die sume bantai kaw2..macam nak carik gaduh.bukan nak dapatkan penjelasan..gelabah la die..well..dorang pun wat keje dorang kan ..so lantak la..

pengajaran nya..selagi kite tak wat salah/dosa walaupun di mata orang kite salah , kite tenang2 je.. orang tu akan bebulu je ble die tembak tapi tak lut.. ibarat anjing menyalak kat bukit.. yeah!..




tu xberapa nak panas sangat..kisah lagi 1 ni lagi panas...hahaha














ade retis menang game netballl!!!hahahaha







 untung mak dapat bergambor dengan retis ni..keh3

see...retis kan..sentiasa ready..saya jugak yang muke sememeh..



haha..ni la bahan bukti cite semalam tu..yang saya dok pi tengok dee men netball sampai nak tercabut jantung tu..xsia2 membiarkan muke berlengas walaupun dah pakai payung..niat di hati xnak la bagi muke ni bertambah hitam..bertambah k..i sedar diri..tapi tak jalan jugak..memang PIGmen kat muke i ni rajin sangat bertindak balas..pantang panas sikit..hitam terus jadi dayang senandung..tapi duk dalam ekon xde plak jadik putih..kene sental ngan dawai besi agaknye baru nak putih..tu pun belum tentu lagi..keh3..

tahun lepas pun saya datang jugak..
jap..nk carik mane gambar dulu..





 haa...ni gambar tahun lepas..
  



mane lagi ok..penampilan tahun ni ke tahun lepas..







ermm...tau..jawapannye 2 2 xok kann...
puiii..!!!

macam mane la nak jadi retis jugak niii...


ehhh...deeee...pasan tak...tahun lepas ko punye jersi kuning,aku pakai tudung kuning..
tahun ni jersi ko warna biru, aku pulak pkai tudung biru..
wahhhh...JODOH dee..JODOH...hahaha
baru pasan..hehe..bangga tak ngan sixth sense ak..
tahun depan kaler ape la pulak..
main ker tahun depan..??hew3..=P












amacam?
jom nanges tgk gambar ni dee

zaman paling gemilang dalam industri penetballan..
Team terbaik sepanjang saya men netball..

biar tak terer asalkan teamwork tu ade..
walaupun hebat main sampai peringkat tertinggi tapi xde rase meninggi diri dan itu lagi wat orang sayang..
xde rasa nak mencantas antara satu sama lain..dapat main sebab kemampuan sendiri bukan sebab kuasa..apetah lagi kuasa membodek..
menang kalah dengan bermaruah walaupun terasa tak seimbang
xde politik2..kalau jatuh, sakit xle main sile kuar padang..wakakakakaka!!
*team lawan baca ni boleh jadik gaduh ni..hahaha*



p/s: yang lepas biar lepas..
zaman itu 7 tahun yang lalu...
sob3



Sunday, October 20, 2013

To my en somebody

dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha Penyayang


amende yang tetibe yeay! ni kan...haha

hari ni adelah hari anniversary perkenalan saya ngan en somebody..
alhamdulillah dh masuk 4 tahun pun..dan terima kasih kepada en somebody atas janji2 yang ditepati walaupun die terseksa dengan saya untuk tunaikan janji die tu..ahahaha..sape suh janji..wuek!

maybe ni tahun terakhir kami celebrate tarikh 20 oktober ni.maybe la..kang berdegah2 kata tak celebrate dah, tetibe celebrate jugak kan..haha

bukan pe, sebenarnye tarikh ni agak tak valid la jugak .. ye la.kitorang xpernah declare ape2..tetibe je rase spesel to each other..cecehhh..so dah blur dah tarikh exactly kitorg ni together2 bile kan..so saya amik la tarikh yang kitorang start berkenalan..ituuuu pun saya men agak je tarikh 20 oktober ni..kah3..sangat la xvalid..so, pasni boleh di abaikan tarikh ni..kite gune tarikh nikah je..xde banyak sangat nak celebrate kan..cuma tarikh hari ni ade lah kayu pengukur yang dh 4 tahun kite kenal.. tapi xsampai 4 tahun pun kite bercintun...ngeh3

nak celebrate hari ni kuar same2 xleh sebab semalam baru je turun shah alam.. semalam pagi2 morning dah kuar anto adik gi tusyen pastu zupppp!terus gi shah alam..dating...tapi bukan dengan en somebody...tapi ngan dee... semalam dee ade game netball kat shah alam ni *ni cite pasal anniberseri..masuk plak cite dee..haha*...sampai laaa tengahari saya tgk n sapot die main..alhamdulillah...xsia2 saya tunggu..dpat no 1..sengit gle..rasa nak tercabut jantung..kaki saya ni xyah cakap la..dah lame xmen netball..mengeledik nak terlompat sama..tapi kene kontrol ayu..wpun mke dah belengas abes..haha

lepas abes game tu baru lah saya dating ngan en somebody plak..ye la..alang2 dah turun shah alam ape kehey nye tak jumpe beliau kan..jangan sia2 kan masa yang ada..kalau saya gi shah alam, tapi xjumpe die mmg something wrong la tu..haha

untuk mencelebrate ani kitorg ni saya plan nk wat kad utk die..tapi memikiokan rasa malas tu lebih kuat ..maka saya pun xjadi buat..kadnye ade..tapi separuh siap...xyah la..haha
balik dari stadium singgah jap beli ceklat...en somebody ni ske coklat..tgk je kat tempat ceklat saya blur..nak bg ferrero rosher besar , xde plak kotak love tu..pastu nampak plak cadbury...eh..en somebody ske cadbury..6th C..haha..so cekup la 3 ceklat ni..

ni le hadiahnye...kad xde....kotak cantik ke beg cantik ke xde..togel macam ni je..teruk kan..hahaha

pastu bile en somebody masuk keta ingatkan excited la terus bukak nak makan..bleh la saya ngecak sikit..tapi xbukak pun..keciwa...baru niat nak pow ferrero rosher seketul, cadbury black forest sebar..tapi dah beliau tak bukak xkan saya nak pow lak kan..nak2 plak masa singkat sangat..ade urusan2 yang nak disettlekan sampai lupe terus kat coklat ni..terbiar dalam keta yang panas tu..hahaha..kalau dah jumpe, mmg lupe la sume..hehe




surat cinta untuk En Somebody..

U....dah lama I tak bagi surat cinta kat U kan..kompom surat2 cinta I dulu U tak simpan..kalau betul tak simpan, siap U..hahaha
 
 tak sangka dah hampir 4 tahun kite geng...*ayat sopan..xleh noty2 sangat dalam ni*..lame tu...I ingat lagi dulu bile U suh I tunggu 4 tahun, meleleh air mata I ni haa..duk pikiaq awat lame no 4 tahun..siap jadik isu..haha..sian U...tapi dalam pada tak rela nak tunggu 4 tahun tu, tunggu jugak..sebab takut nak hilang orang yang baik+sengal+senget cam U ni.. dan xsangka jugak kejap je 4 tahun tu.. kejap2 pun macam2 dugaan dah kite lalui kan..

U...I nak minta maaf kat U sebab banyak sakitkan ati U ngan kelancangan bahasa I bile I emo..ala...U pun tau kan I emo can gane...kuar macam2 ..padahal dalam hati xde niat pun mcm tu..sory sangat2.. kadang2 I dah cube dah nak sabar..tapi kesabaran I tercalar kalau U xlayan I gaduh..hahaha..I boring tau xde geng gaduh..Dulu I keje, U suh I benti..Bile I dah duk umah ni, mule la I boring..U plak keje..so, U la jadi mangsa I..lagipun...U je la geng gaduh, geng gedik, geng manje I..ngeh3...tak kan I nak carik geng len plak kan..=P  I pun xnak..I nak U sorang je..gaduh2 manje gitew..hehehe
sebab tu la U xle terikut2 ngan I..U kan ketua..klu U yang ikut I, I la yang ketua cmtu..U jadi penolong...haaa...mane jadik cmtu kan..xmo ikut I tau..tapi U kene wat sampai I ikut U..hehe..

waktu2 macam gini teringat plak zaman2 berkenalan dulu..walaupun I ni pelupa tapi I takkan lupe 1st time pertemuan kite.. terserlah muke nak mengorat kat riak wajah U tu.. disebabkan riak tu la I wat2 jual mahal..tapi sebab U pandai tawar, akhirnye berhasil jugak kan..kui3..selagi I tak hilang ingatan, I xkan lupe detik tu..dan I hargai kesabaran, pengorbanan U..cume I tak tunjuk la..I tak reti nak tunjuk cane..tau2 je I dah terbuat yang sebaliknye..huhu..sory lagi sekali..

untuk masa2 yang akan datang ni, I doakan hubungan kite bertambah baik..bertambah hepy..bertambah ceria..cam cadbury..hehe..I perlukan bantuan U untuk bawak I supaya pandang ke depan dan amik yang positif saje dari masa yang lalu..I minta maaf atas semua kesalahan I kat U..banyak sangat ..I tau.. kalau orang len dah terkontang kanting I ditinggalkan..tapi U sikit pun tak berganjak..bukti yang U memang nak kat I kan,...ehehe...terima kasih banyak2.. berkenalan dengan U antara anugerah terindah dalam hidup I, dan janji yang U dah tepati adalah hadiah paling istimewa dalam hidup I..

<3 U kekanda....

v(^_^)v
nanti belanja sushi ey..hehe

p/s: xsabar nak upgrade lagi status en somebody ni..

Friday, October 18, 2013

Fail manjang

dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha Penyayang

sejak saya kenal ape itu dapur...*ceceh...mule la tu nak wat ayat tipu*..sejak saya dibenarkan masak...manjang je fail bile masak asam pedas..hari tu fail goreng ikan kan..ni lagi satu lauk asam pedas..siyes xpernah jadi..XPENAH k...owh..ade sekali..tu pun gune perencah siap..tinggal nak tambah air+ikan..tu mmg jadik la..sedap semedang..perencah kann..

ni, bile wat manual saya xtau ape yang xkena..bab nak balance kan rasa masam, masin , manis tu yang saya fail tu..sama gak kalau masak kicap..fail punye la.. 
yang jadi masalahnye sedar diri tu fail nak masak lauk2 tu...tapi sibuuuukkk nak masak gak...masak sikit2 buat alas perut je xpe..ni tak..masak tak reti beragak..macam nak buat kenduri..xpasal2 terseksa umat kat umah ni kene hadap lauk tak berapa enak tu seminggu...haha..nasib la kan...

so di sini, cam biase la...saya nak tnya my resipi..cane sebenarnye nak masak asam podeh ni...


*update sementara tunggu asam pedas mendidih kat dapur tu..boleh tak cam gitu???haha*


Bahan-bahan ( 1 kluarga leh makan )

  • 1 ekor ikan patin/tenggiri (atau apa2 ikan, ikut selera)
  • 4 ulas bawang merah-ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih-ditumbuk
  • 2cm kunyit hidup-ditumbuk
  • 1 btg serai dititik
  • 3 btg daun kesum
  • 1 bunga kantan-dibelah dua
  • 1/2 mangkuk kecil air asam jawa
  • 3-4 sudu besar cili kering yg dimesin
  • 1 1/2 mangkuk kecil air biasa
  • garam dan gula (ikut rasa)
  • minyak masak
  • sedikit belacan (optional-ada yg x makan belacan)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.
  2. Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
  3. Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
  4. Masukkan ikan, garam dan gula. Biar hingga masak ikan dan boleh lah dihidangkan.

tengokkk...step die 4 je..tapi......ish3...
ikan tu ermmm...tadi saya pi pasar..saya tanya pakcik tu ikan ape yang pelik tu..pastu ape ntah die jawab laju sangat..saya pun xdengar..tapi tengok cam belut laut..hahaha..orang kat umah ni kalau tau mesti xnak makan..so diam2 je..bile dah potong tengok cam pari pun ade gak..
bawang putih, bawang merah, kunyit dah btol dah..tapi saya men bantai je tadi letak halia..hahahahah
serai xde..kantan ngan kesum dah masuk..yang len sume dah ade..
k..step plak..
haaaa...dah ikut step dahhhh...kenapa xsedappp...
aduyaiiii...
kene berguru ni ngan ibu..tapi xsempat berguru ngan arwah wan..asam podeh die sodap mak aihhh...sampai skrg xponah den jumpo yang sesedap n seunik tu..haaa...dapat bayangkan x sedap die cam gane..arwah wan kalau masak kaghi ngan asam podeh memang giler wa cakap...bes ah..

ok2..cam dah lama sangat je ikan tu dididihkan..jom tengok...



kenapa jadik penyek gambar ni ekk.

haaa..tadi saya dah rasa..siyes..xmasak dah asam pedas ni..xsedaaaapppp...
kalau setakat semangkuk tu xpe jugak..
ni ade lagi sepiuk besor kat belakang mangkuk tu nak kene abeskan..
ahhh!!!xkire...sume dalam umah ni kene makan gak sampai muntah..hahahaha


 p/s: nak makan asam pedas saya yang boleh selamatkan lidah si pemakan adelah kicap cap kipas udang...yeahhhh!
dah...nak pi mandi...*kantoi xmandi lagi wpun dah petanggg..hahahahaha*

Wednesday, October 16, 2013

Aidiladha 2013

dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha Penyayang

rayanya semalam, hari ni baru nak update..haha..
2 3 hari ni xbebel sebab abg long balik umah..mule2 die konker lappy, terus xde mood nak bebel..nak2 plak si khaira tu ade..lagi geram nak main ngan die..pastu siapkan makanan2 untuk raya lagi..*gaye cam masak banyak je..poyo!*

1st time raya ngan family tapi ibu n ayah xde...sedih tu xla..nak sedih wat pe..dorg pi tempat yang baik kan...cume bosan la..selalunye kite dok melepak je..ibu yang masak...hahaha...kali ni ngan penuh blur masak rendang..tapi bukan saya masak la..kak long yang masak..kalau saya masak memang menanges sume org xrasa ape itu RAYA...ye la..sebab rendang xjadi..hahahaha
wat agar2 pun xjadik ..ape kesnye aduyaipun..

agar2 tu ala2 pot luck la bile kumpul ngan family lain..tahun ni kumpul kat umah mak lang..
tapi bile mak long tengok agar2 saya buat tersengih2 die..terus cakap.. 'macam mana la kalau mak metua ko tgk ni..'..hahahahahaha...ala..pes time wat mmg la xjadi.. dah ikut dah arahan kat kotak tu..tipu la arahan tu kan..ngeh3


dah la..malas plak nak cite bende semalam...
duk kecoh nak update jugak ni sebab nak tepek gambar je..
saya rasa saya comey.....
*nak cakap bajet comey tapi xcomey pun xpe..sebab ni kan blog saya...skati saya r..haha*
jgn risau...saya xwat gaye gwiyomi pun..gegege






shawl tetap sememeh..maklum la..xpandai pakai..adik2 pun xleh harap..ske tgk kakak die selekeh.. -korg jgn mintak aku ape2..aku majuk 40 hari-
muke cam biase..mekap tepek bedak tebal mane pun berlengas jugak..
mostly barang sponsor:
spek- uda punye
shawl- dee bagi
baju- kain family angkat bg
inner je saya beli..ehh..ke saya mintak org len beli kan..errrmmm...tak..tak..yang ni saya beli sendiri..hehe
oh ye..brooch, sume ibu punye..lalalala~


SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA
wpun pengorbanan saya mendapat gelengan dari ramai orang, tapi saya tak kesah..sebab saya pun terpikir kalau saya tak berkorban gini, sape yang akan  jaga umah ni.. saya yakin ngan pilihan saya wpun masa depan saya blom tentu secerah org len..


p/s: saya tak leh jadi surirumah..xbetah duk umah manjang,..

Saturday, October 12, 2013

nyanyuk

dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang

kebelakangan ni penyakit lupa saya makin teruk la. mule2 saya cam xperasan.. tapi bile en somebody cakap baru saya sedar diri..haha

dalam satu hari tu banyak bende yang saya lupa.
contoh pagi semalam gi pasor sebab nak beli bahan2 buat laksa..boleh plak saya lupe beli laksanye..
time nak masak tengahari tu baru teringat pasal laksa dan baru teringat jugak adik saya sorg tu kempunan kerang rebus..xmasak kang lari gi batu belah plak..dah la ibu ayh xde kat sini..baru brape hari ibu ayah gi mekah die dah lari gi bukit kutu..*tetibe*...macam terkeluar dari tajuk je kan..heh3..haa..sambung balik.. punye la lame jarak masa nak ingat balik tu..
then nawaitunye lepas amik adik nak singgah kedai la.. sebab nak beli laksa+kerang.. sementara tunggu adik tu saya baca lah buku sikit..

bile adik dah sampai ingatan saya dah ke laut dah.. saya rasa bile saya sampai tempat park tu, saya capai buku baru sempat bace 2 page je adik dah sampai.. saya memang singgah kedai..tapi pasal nak beli laksa n kerang tu sikit pun tak menyapa memori saya.. siap saya pikir 'apesal aku nak pegi kedai ni ey?' last2 saya terus gi kedai len.. *asalnye nak gi kedai yang ade jual brg2 basah..last2 gi kedai yg jual brg kering..* ..dok la saya ulang alik kat area kedai tu.. saya tau ade bende nak beli.. tapi saya tak ingat.. pengakhiran blur utk jam tu saya beli kertas majung ngan slurpy.. what!! langsung xde dalam list hokey! stress giler rasa..nak lagi stress..saya teringat nak beli bende tu masa saya ngah layan cite tanah kubur.. makin melampau jarak masa nak ingat balik..

untuk kes2 cmni nasib baik ingat balik..antara kes2 yang saya tak dapat nak ingat sampai sekarang:

a. bile arwah cik lan kebumi.. hari sabtu ke hari ahad..
ni kes masa sekolah dulu la..kene tuduh menipu sebab ponteng sekolah.padahal memang btol pakcik saya meninggal .. tapi sampai hari ni saya xdapat nak ingat bile die dikebumikan.. penah jugak saya ingatkan diri saya untuk tengok kat batu nisan arwah..tapi macam biase la kan..dah sampai tempat nye, semedang xingat..*owh...dari dulu lagi saya memang pelupa*

b. kat mana saya misplace hp s2 en somebody
siyes saya xleh nak ingat langsung kat mane kali terakhir saya letak hp tu..adeh...nak nanges rasenye teringat kat hp tu..sayang giler kot.. kadang2 sampai sekarang saya cuba jugak nak ingat..pejam mata bayangkan hari kejadian..akhirnye yang dapat sakit kepala..setiap kali saya cuba ingat , kepala saya akan terus rasa macam berpusing..saya rasa mual..jadik cam pekak sikit..kenapa ey??
hati saya kuat mengatakan hp tu masih ade dalam kedai..tapi teringat detik2 jenuh mengorek almari yang dah disusun, terus hampa ..nak sedapkan ati terpaksa pujuk hati cakap hp tu org dh amik kot.........

 c. di manakah kad atm maybank saya?
yang ni dari saya brenti keje saya dok tercarik2 kat mana saya letak .. duhh..sakit pale dah ni..sambil taip sambil nak ingat.. nak cite kat en somebody, tapi mesti kene marah..so diam je..rasanya die pun dah lama tak baca blog saya ni..hehe..rasanya ade kat umah ni kot...saya je xjumpe..maklum lah...barang sume bersepah2..haha..
nanti bile dah kemas, xjumpe jugak saya tak nak sakitkan pale ingat kat mana saya letak kad tu..bek gi buat baru je senang...

haaa....ni baru sikit..dalam sehari banyak kali sangat saya lupe..
yang xboleh blah bile gayut..
nanti kang tanya kat en somebody 'esok wat ape?'..xlame pastu kang mesti kuar ayat, ' rasa cam dah tanya tadi..tapi xingat jawapan....esok wat ape ek?'...x sakit ati member esek kene jawab soklan yang sama je..hahaha

ari tu ade jugak saya bincang ngan en somebody *bukan bincang la..cite2 skit* ape faktor2 buat saya jadi pelupa..

bile die kata saya ni banyak makan dalam ke..? saya jadi terdiam..ade kene ngene ke? ade kemungkinan jugak walaupun tak logik..

pastu die cakap sebab saya suke makan asam... haaaa...ni ade kaitan jugak kot..xdinafikan asam adalah peberet saya..tapi xlah selalu sangat makan asam sebab saya tak rajin nak beli..tak rajin sebab ape? sebab asam tu xmasam pun..masin je lebih..xsuke.. nak yang masam.. yang kompom masam opkos la mangga muda.. mungkin ni la sebabnye... saya memang suke gileeeerrrr makan mangga mude.. mak buyung ngidam mangga pun surrender bile tengok saya makan kot...tapi sedappp... cicah plak ngan cili letak kicap letak belacan...tambah gule....perggghhh!!!terliur bebbbb!!!

lagi, sebab semut.. agaknye dalam air yang saya minum ade semut kot..kadang2 semut yang haluih sangat tu bukannye nmpak..minah ni pulak bile minum tak reti nak tengok ok ke tak..main tonggang je..padan muke..

kemungkinan lagi, sebab sy pernah jatuh kot..yang sampai kene jahit kepala tu.. *padahal berapa jahitan je pun..kecoh!*

faktor usia...yeahh!! saya kan dh tua.. eee...kalau umur camni boleh teruk pelupanya..macam mana la bile dah tua nanti..



over sungguh kening saya tu..hahaha
tapi kulit licin lagi...
xpe..haha












try jap lagi sekali...























ape jadikkkk...

















debor den..



mule2 tadi lebih kurg umor 45 tahun..



yang ni..55 tahun plak..


























































































eeeeeuuwwww.....!!!xcantiknye!
arghhh!!kene gi facial tiap2 minggu la cmni...
macam hantu...takut!!!

hahahahahaha


p/s: layari http://www.in20years.com
 kalau nak main la...sape yang ade application kat hp xyah dah la tgk website ni..kite kan xde hp canggih..gune kat sini je la..

Thursday, October 10, 2013

ingat kite xfunny kat die le teww...haha

dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha Penyayang

saya kagum btol ngan mak2, ibu2, mama2, mummy2 dll yang ada- yang memasak la-.. lagi2 yang surirumah sepenuh masa tu..macam mana la dorang boleh buat sume keje2 umah ngan teratur sekali..saya ni baru je berapa minggu duk umah jadik bibik saya dh bosan dh..bukannye xde keje..banyak..banyak giler keje hokehhh..tapi serabut kot..sume nak kene buat..tu blom masuk tang masak lagi..tiap2 malam dok pikir ape lauk nak masak esok. boleh gugur rambut pikir tau tak..tapi dorang ni terer..hari2 ade je lauk2 yang best dorang masak..tabik spring la..hehe

pas2 saya ni bukan la jenis suka makan sangat..bila tak suka makan, lidah tu terhad la sikit feberetnye..
paling2 pun yang saya suka bubur, tomyam, masak kicap, stim, bakar, singgang..
kalau zaman2 dilanda kemalasan melampau saya buat la ikan bakar ngan ulam...takpun ikan stim tu.. isu utama memang la malas..tapi dalam malas2 tu sebab saya suka makan lauk tu..kalau hadapkan saya lauk tu hari2 pun saya sanggup..tapi kesian la orang kat umah ni..mesti dorg rindu ibu..ye la..masakan sorg ibu kan lain..ibu masak ngan penuh kasih sayang..saya masak ngan penuh aksi..serba serbi men campak je..asal ade rasa sudah la..akibatnye, banyak lauk xlaku..penat masak last2 roti jugak dicekaunye..ces 10 kali..

pas3, isi umah ni kan penuh dengan penyakit so ibu pun ade pesan masak tu kalau boleh yang bakar2 ngan kukus2 or rebus je..wahhh...my pleasure la kan..sebab ape? sebab kalau bakar, set2 ape yang patut pastu sumbat je la dalam oven..tinggalkan sengah jam..kukus pun camtu..rebus lagi la..sambil rebus sambil potong sayur..pastu by the time nak goreng sayur, masakan rebus2 pun siap..heh3
paling tak bes bile menggoreng...perghhh...ni paling liat sekali..seram k..mane taknye..dapur ngan orang nak masak pun dah lebih kurang tinggi..kalau letak piuk tinggi siyes wa cakap..sampai menjengket beb..kalau piuk tinggi la..kalau tak tinggi xde la..saje nak ayat poyo2..haha
lagipun masa goreng minyak die suke lompat2 la...sakit tau..masa awal2 belajar masak dulu bukan men hadang muka dengan tutup periuk..sekarang dah xde dah..tapi memang jarang la nak goreng2 ni..lagi2 goreng ikan..manjang fail..ngeh3..kesian ikan tu..xde rupe ikan goreng..baik bakor je..nampak jugak rupe ikan..

setelah panjang intro saya kat atas nun baru la ni sampai ke tujuan asal. sebenarnye saya plan nak buat laksa..bukan tak reti, tapi tak berapa nak ingat. last buat laksa dulu masa form 5..jadik memang la jadik..masalahnye ngan semua tulang2 ikan tu saya gi blend skali..bengong plak rasa..haha

so sekadar untuk review je la..saya ske gak tengok kat web my resipi tu..amik idea nak masak ape..ngeh3..laksa jadik pilihan kali ni sebab lidah saya ni macam mengidam plak nak makan..hehe

meh sini saya nak copy paste resipi kak leenz ni..heh3

ok ye puan2..bahan2 nye sume ade dilistkan kat bawah ni ...korang bace le sendiri (cakap gaya chep wan)
  • sebungkus laksa direbus dan toskan
  • 1kg ikan kembung/ selayang ---nak gune kembung la..selayang jauh plak nak drive gi sana..haha*tetibe*
  • 2 liter air
  • 3 biji bawang merah
  • belacan sebesar ibu jari ---xleh nak bubuh sebab angah alergik sepi..
  • 6 sudu besar cili boh (lebihkan kalau nak pedas)
  • 4 keping asam keping
  • 1 bunga kantan dibelah dua
  • seikat daun kesum--amik kat luar umah je..
  • secubit garam
  • sedikit minyak untuk tumis
  • ulam: timun, bawang besar, cili merah, telur dsb--- nak tambah, daun pudina..

Cara-cara

  1. rebuskan ikan dengan 2liter air.*ok..*
  2. asingkan isi ikan dan kisarkan bersama sedikit air rebusan yg ditapis, belacan dan bawang.. *owhhh...camtu ey*
  3. panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan cili boh..kemudian masukkan bahan kisaran tadi.. *dah ingat dah sikit2..hehe*
  4. sementara itu, kisarkan sisa tulang bersama baki air rebusan ikan, tapis dan tuangkan tapisan air rebusan ikan dalam periuk.. *part ni la yang kompius dulu..sebab tu saya blend terus sume dengan isi dengan tulang sume sekali harung..whuah3*
  5. masukkan bunga kantan, daun kesum, asam keping dan masak sehingga pekat..perasakan dengan garam..kecilkan api dan biarkan masak hingga kuah pekat.. *paham2*
  6. setelah masak, hidangkan bersama laksa yg telah direbus dan ulam..*ai2 cip*

ooo...macam tu..xtau ape hasilnye..tunggu la ahad nanti..sebab sabtu nanti makcik sorang tu balik..dah nak makan kerang rebus pulak..makanya, sabtu hari makan ikan bakar ngan kerang rebus..cicah plak ngan sambal asamm..haaa...terliur x? tak ey.......... ok....wuek!


 
perghhhh!!nampak sedap la laksa ni..nenas ibu kat luar tu macam dah masak..boleh la dijadikan korban..lalalala~ 

ok..adios!!berhambus..nyah kau dari sini syaitoooonnnn...hahahahahahahahahahaha*gelak guling2 sorg2*


p/s: kesian..kene masak hari2 pun jadi gile..
daa~ hehe

Akhlak Rasulullah

dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha Penyayang

dah lame xbuat keje ni..hehe..
email dari my preng..untuk dikongsi bersama..


Adalah Rasulullah SAW merupakan seorang yang banyak merendahkan diri dan berdoa ke hadhirat Allah SWT agar menganugerahkan baginda dengan kebaikan adab dan kemuliaan budi pekerti/akhlak. Antara doa baginda yang bermaksud :-

'Ya Allah Ya Tuhanku, perbaikkanlah kejadianku dan akhlakku'

Maka Allah SWT menganugerahkan baginda Al –Qur'anulKariem yang mengandungi pengajaran mengenai adab dan kesopanan. Aisyah r.a. pernah menyamakan akhlak Rasulullah SAW dengan Al-Qur'an (Riwayat Muslim – Saad Hisham)

Mafhum Firman Allah SWT:-
'Dan Engkau (Wahai Muhammad) sesungguhnya mempunyai akhlak yang tinggi' (Surah Al-Qalam : 4)

Rasulullah SAW adalah manusia yang :-
  • paling penyabar, paling berani, paling adil dan paling menjaga diri.
  • Tiada sekali-kali tangan baginda menyetuh tangan wanita yang tidak dimilikinya selaku sahaya atau ikatan perkahwinan atau wanita itu muhrimnya.
  • Mengasihi umat dan menyayangi ahli bait dan sahabatnya.
  • Adalah baginda manusia yang pemurah hati, suka bersedekah apa yang ada pada dirinya, makanannya hanyalah tamar dan syair. Selebihnya adalah untuk jalan fiisabilillah
  • Menampal sandalnya, kainnya dan mengurus kepentingan keluarganya.
  • Sangat pemalu – tidak tetap pandangannya pada muka seseorang
  • Suka memperkenankan undangan sahaya dan orang merdeka
  • Menerima hadiah walaupun seteguk air/sepaha arnab dan membalas hadiah berkenaan.
  • Tidak memakan harta sedekah
  • Tidak sombong
  • Memarahi dan melaksanakan kewajipannya atas dasar kebenaran
  • Tidak pernah meminta pertolongan orang musrik
  • Suka berpuasa – mengikat batu pada perutnya apabila lapar – jika makan tidak pernah kenyang
  • Paling beradab dalam makan – Antaranya - makan tanpa bersandar dan tanpa meja – saputangannya adalah kedua telapak kakinya.
  • Lebih mengutamakan orang lain daripada diri baginda sendiri.
  • Tawaddhak dan Tenang
  • Tidak terganggu dengan urusan dunia
  • Menyukai jubah bulu/syamlah
  • Bercincin perak di jari manis kanan dan kiri
  • Mengunjungi orang sakit
  • Berkenderaan kaldai dan unta
  • Menyukai bau-bauan
  • Duduk dan makan bersama orang-orang miskin
  • Berbuat baik dengan kaum bangsawan
  • Memuliakan orang-orang berakhlak
  • Bergurau/tersenyum dan tidak mengatakan kecuali yang benar.
  • Tidak takut kepada raja kerana kerajaannya
  • Ummi dan hafiz/paling fasih/merdu bacaan Al-Qur'an/Lughah Arab
  • Tidak pernah mencaci, memaki hamun, mengutuk, memfitnah, mengumpat, menganiaya, hasad dengki, tamak haloba dll.
  • Tidak memukul kecuali di atas jalan Allah SWT, Tidak berdendam, Tidak memutuskan silaturrahim
  • Paling kuat ibadatnya, paling berilmu/arif, paling banyak taubat dan syukurnya dll.
  • Memuliakan tetamu dan jiran tetangga
  • Berkinayah/berdiam diri dengan tampak tanda tidak menggemari perkara yang tidak disukainya (makruh contohnya)
  • Pembela wanita
  • Suka menasihati
  • Dan banyak lagi.
Maksud Sabda Rasulullah SAW :-
  1. 'Demi Allah yang nyawaku dalam kekuatanNya! Tiada masuk syurga kecuali orang yang berakhlak mulia/baik"
  2. 'Bahawa Allah mengelilingkan Agama Islam dengan akhlak/budi pekerti yang mulia dan amal perbuatan yang baik'
Mafhum Firman Allah SWT :
  1. 'Sesungguhnya Allah memerintahkan supaya dijalankan keadilan dan berbuat kebaikan' (Surah An-Nahl :90)
  2. 'Maka dengan rahmat Allah, engkau (Muhammad) berlemah-lembut dengan mereka dan sekiranya engkau berkasar dan bengis/pemarah, tentulah mereka akan melarikan diri dari kelilng mu'
Maksud Sabda Rasulullah SAW:-
'Aku mewasiatkan engkau supaya bertaqwa kepada Allah, bercakap benar, menepati janji, menunaikan amanah, meninggalkan perbuatan khianat, menjaga jiran tetangga, mengasihani anak yatim, lemah lembut perkataan, memberi salam, bagu amal perbuatan, pendek angan-angan, harus kuat keimanan, memahami Al-Qur'an, mencintai akhirat, merasa gusar mengenai hisab amalan dan merendahkan diri. Dan aku melarang engkau, memaki hakim atau mendustakan orang yang benar atau mentaati orang yang berdosa atau mendurhakai imam yang adil atau merosakkan muka bumi. Dan aku mewasiatkan engkau agar bertaqwa kepada Allah pada setiap batu, kayu dan tanah. Dan engkau datangkan taubat bagi setiap dosa. Taubat rahsia dengan rahsia dan yang terang dengan terang.'

Ali r.a. berkata :
'Alangkah hairannya orang muslim! Datang kepadanya saudaranya muslim yang memerlukan. Lalu ia melihat dirinya tidak berhak membuat kebajikan kepada saudaranya itu. Sekiranya ia tidak mengharapkan pahala dan tidak takut kepada siksaan, sesungguhnya, sepatutlah ia bersegera kepada akhlak yang mulia kerana akhlak yang mulia itu adalah di antara penunjuk kepada jalan bebas/pelepasan (dari dosa umpamanya)
Antara doa baginda yang masyhur (mengenai peradaban/akhlak mulia) :-

'Ya Allah Ya Tuhanku, Perlihatkanlah kepadaku kebenaran itu kebenaran, lalu aku mengikutinya. Perlihatkanlah kepadaku kemungkaran dan anugerahilah aku menjauhkan diri daripadanya. Lindungilah aku daripada apa-apa yang meragukan lalu aku mengikuti hawa nafsuku, tanpa petunjuk dari Engkau. Jadikanlah hawa nafsuku patuh mentaatiMu. Ambillah kerelaan diri Engkau dari diriku kepada keafiatan. Dan tunjukkanlah aku kebenaran yang aku perselisihkan padanya, dengan keizinan Engkau. Sesungguhnya Engkau menunjukkan (jalan) siapa yang Engkau kehendaki atas jalan yang lurus' 

 Wassalam


p/s: rindunye.. selawat dan salam ke atas junjungan nabi ..