Tuesday, May 29, 2018

Resepi tomyam pemaleh tanpa paste

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Sejak mengenali erti kehidupan(ceceh..ayat dah kenapeee skema benor๐Ÿ˜†) saya sangat suka makan tomyam.

Dulu pernah la try buat tomyam sendiri. Pergh..giler tak sedap..terus stop buat. Sampailah saya kerja kat kedai makan masa cuti sem sementara nak masuk 2nd year. Dapat tips dari makcik yang kerja sekali dengan saya. Dia kata masak tomyam la senang..bubuh limau nipis banyak2 lagi sedap. Makanya tips tu saya simpan. Bila dah kawen baru praktikkan..hak3

So sekarang lagi suka tomyam yang sendiri buat. Sebab susah nau nak jumpa tomyam yang kena dengan tekak, walaupun tiap kali makan kat kedai mesti order tomyam๐Ÿคฃ

Makanya hari ni, saja je la saya nak tepek resepi tomyam pemalas saya ni. Tapi gambar ni gambar lama dah. Nak update dulu, tak tulis2. Sekarang baru rajin nak taip. Ngeh3



RESEPI TOMYAM


Bahan-bahan:
Ayam
Sayur - carrot, kobis bunga, saderi, baby corn, tomato
Cili giling
Asam jawa adabi
Serai
Daun limau purut
Limau nipis
Bawang holland
Lengkuas
Cili api

TIPS:
1. Sayur tu korang nak buh apa pun tak kisah..dulu saya buh cendawan. Tapi cendawan telah merosakkan rasa tomyam tu, so tak suka letak dah.
Now lagi malas..sayur just carrot,kobis bunga ngan tomato je..haha

2. Kalau nak buat tomyam putih, takyah buh cili paste

3. Kalau nak buat tomyam bagi lagi pekat n merah, guna tomato paste. Saya biasa blend je tomato rebus dalam 2@3 biji. Pastu curah je dalam periuk.๐Ÿ˜

Langkah-langkah memasak:

 1. Isi air dalam periuk.
Sory periuk buruk.memang ni je periuk paling besar dalam rumah ni๐Ÿ˜‚



2. Masukkan asam jawa



3. Titikkan lengkuas dan serai - buh dalam periuk serta masukkan air perahan limau nipis dan cili giling.

4. Bila air dah mendidih, masukkan ayam.
Ayam ni biasa saya beli memang suruh penjual potongkan kecik2. So balik tinggal cuci je.

 5. Masa nak tunggu air mendidih tu, potong la sayur2 semua. Rendam jap dalam air garam. Bila dah masukkan ayam n air dah menggelegak lagi sekali, masukkan sayur ni pulak.
Jangan lupa tapis air bergaram tu..pastu bilas sayur dengan air bersih.. kang masin sangat lak tomyamnya๐Ÿ˜…

 


6. Bila dah masukkan sayur, air menggelegak lagi, masukkan daun limau purut, cili yang dititik guna lesung dan bawang holland. Oh..garam jangan lupa.

7. Tutup api, siap.๐Ÿ˜

TIPS LAGI:
1. Bawang holland lagi sedap dari bawang bombay. Bawang bombay sedap kalau masak kari.

2. Kalau ada anak kecik tak makan pedas, sama ada masak asing tanpa cili (step sama- awliya masa belum 2 tahun, saya buat tomyam xde cili, garam, gula..tapi asam jawa jangan buh byk sgt..kang masam xlalu lak nak makan) atau, cili padi tu xyah titikkan dan cili paste xyah guna. Nanti makpak nak makan, pandai2 la genyeh cili api tu sendiri.haha

3. Jangan bubuh tomato dalam tomyam awal2. Nanti lunyai.. bila nak makan, baru letak tomato. Kecuali korang suka makan tomato lunyai๐Ÿ˜Š
Tips ni saya dapat masa site visit PPRT Kelana Jaya. Sambil2 interview tukang masak tu pasal PPRT kat sana, mata saya duk perati je dia masak tomyam. Tomato tu dia buh dalam plastik-then baru masukkan tomyam panas2. So tomato masih crunchy kalau gitu.

4. Balancekan rasa masam dan masin.
Tak cukup masam, just tambah je asam jawa paste tu.


Resepi ni untuk 2 orang dewasa makan bagi 2 sesi makan.

Well..malas kan..

Lauk tengahari, hentam sampai malam.

Bulan puasa lak, dari berbuka, boleh buat sahur sekali..keh3

Timing siap masak, dalam 1 jam.
Siap sempat clearkan sinki lagi.
Punya la tak suka duk dapur..haha

Sunday, April 1, 2018

Instant Shawl Simple dan Cantik

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Mesti boring kan minah ni asal update je cite pasal tudung๐Ÿ˜‚

Maap le.. teringin nak menghapdate pasal gi Aquaria hari tu. Tapi tak berkesempatan lagi. Nanti free-free kita cite ek.

Yang ni takleh tunggu free..memang keje kita jual tudung..mih3๐Ÿ˜œ

.
.
Sekarang Quenzara dah amik brand tudung baru - Muslimah Heejab.

Dan untuk first trial, kita amik tudung Naurah 2.0..


Amacam?
Merecik tak?๐Ÿ˜†

Yang minat bunga-bunga macam saya ni juling la mata nengok kan..

Buat koleksi kat lemari tudung memang cun sangat๐Ÿ˜


Ada 2 saiz:
L dan XL

Model pakai saiz L dan tinggi model 165cm

Ada 5 pilihan warna

Saya paling suka yang ni..

Xde ke yang nak lanje๐Ÿ˜‚


Yang ni lak kunun2 plan raya tahun ni nak tema kuning.
Tapiii..macam takde harapan je..sob3


Sejak tua2 ni saya suka bunga rose..
Ewahhh..padahal dari dulu suka bunga rose..haha


Yang ni sweet sebab kaler pink..hahaha


First time dengar nama peony๐Ÿ˜‚
Tapi kaler hijau dia sweet la..
Mujur macam scary kalau kena ngan kulit den ni haa๐Ÿ˜…

Okai..ini detail tudung๐Ÿ˜€

*Instant Shawl  Printed Lebaran Naurah 2.0*

Harga
Saiz L - RM 85
Saiz XL - RM 95

(Tak termasuk postage) 

๐ŸŽ€ *NAURAH 2.0 - INSTANT SHAWL DOUBLE LOOP PRINTED* ๐ŸŽ€

๐Ÿ’ Didatangkan dalam 5 pilihan warna yang lembut dan selamat dipadankan dengan
 pelbagai warna baju. 

     ๐ŸŒผ Rose Brown
     ๐ŸŒผ Dahlia Yellow
     ๐ŸŒผ Orchid Pink
     ๐ŸŒผ Hibiscus Peach
     ๐ŸŒผ Peony Green

๐Ÿ’ Didatangkan dalam 2 saiz dengan kelabuhan *ADJUSTABLE* ikut keselesaan pemakai. 

(L) 2.0m x 0.80m +/-
(XL) 2.3m x 0.80m +/- 

๐Ÿ’ Body dari material Flamingo Chiffon yang sangat flowy. 

๐Ÿ’ Soft awning dihasilkan dari soft cotton terbaik yang sejuk,  mudah bentuk dan #KalisTembam. 

๐Ÿ’ Nursing dan solat friendly tanpa rasa was-was.


So sape2 yang berminat dengan Naurah ni, boleh direct whatsapp saya ok๐Ÿ˜‰
Klik je kat sini๐Ÿ‘‰ Tudong Nur Hasya Hana




Wednesday, March 28, 2018

Tudung bawal labuh baru๐Ÿ˜

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha Penyayang

Elok-elok tudung ni baru jadi tak berapa baru dah gara-gara kebizian yang melanda.๐Ÿ˜…

Lagi sekali HQ memenuhkan stok dengan tudung bawal bidang 60. Hehe. Corak lebih kurang sama dengan bawal 48 Warda. Cantik bagi penggemar tudung bawal berbunga macam saya. Hihi..

Jom layan

BAWAL WARDAH
bidang 60











Kalau tak mengenangkan tudung-tudung belakang pintu tu dah penuh, memang dah lama ku rembat tudung ini walaupun agak ustazah.๐Ÿ˜†

Ape ade hal..
Yang labuh boleh adjust, yang pendek kalau nak adjust yang hazab sikit๐Ÿ˜…


Bidang :60
Ukuran : 140x140cm
Material : Bawal Heavy Cotton Turki
Opacity : 90-95% (Tidak Jarang)
Bentuk : Empat Segi Sama - Tudung Bawal
.

info WARDAH
====================
Bawal Heavy Cotton ni memang terkenal dengan tahap keselesaan yang amat tinggi kerana pengudaraan yang amat baik, susah renyuk, tak perlu iron, super mudah dibentuk.. terletak jer.
♡ Tidak licin.
♡ ironless. Hampir tak perlu iron.
♡ Super mudah dibentuk. ini fakta bukan auta <3
♡ hampir 2x lebih tebal dari bawal voile biasa.
♡ sejuk dipakai walaupon tebal.
♡ tidak jarang seperti bawal biasa (perbandingan dengan bawalkebanyakan cotton voile).
♡ Bidang 60 WARDAH ukuran 140x140cm
♡ ada yang panggil bawal heavy cotton ini macam kain pashmina.
♡ benchmark bawal kualiti import Turki terbaru.


Kalau ada yang berminat, boleh order di Tudung Hasya Hana ya❤
Harga RM39 sehelai


Saturday, March 10, 2018

Tudung Bawal cantik dan labuh

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Haa..hari tu kita tunjuk tudung bawal bidang 60 kan..?
Yang ni lak bidang 48. Ikut pengalaman saya, bidang 48 ke bidang 50 ni memang selesa la pakai untuk orang yang nak tudung labuh tak ustazah sangat..cantik molek tutup paras dada.. sesuai untuk yang badan saiz xs ke m gitu..

Jom cekidot..


BAWAL WARDA












BAWAL WARDA
 ❤ 
===========

Bidang : 48
Ukuran : 120x120cm Bersamaan 48x48inch
Material : Bawal Heavy Cotton Turki
Opacity : 90-95% (Tidak Jarang)
Bentuk : Empat Segi Sama - Tudung Bawal
Harga: RM35 sehelai

Antara ciri-ciri tudung bawal kategori Heavy Cotton Turki ini ialah

• Material yang boleh dikatakan tak perlu iron (ironless)

• Tudung ini berukuran 120x120cm bersamaan 48x48inch atau lebih senang dikenali dengan nama tudung bawal bidang 48.

• SUPER mudah bentuk di bahagian muka.

• Tidak sejarang seperti kebanyakan tudung bawal voile biasa

• Tudung bawal heavy cotton ini hampir 2 kali lebih tebal dan berat dari bawal biasa dan lite cotton.

• Walaupun lebih tebal, tudung ini tidak panas (sejuk) bila dipakai dan sesuai dengan cuaca di Malaysia.

• Hanya perlu rendam dan bilas dengan air untuk membersihkannya.

• Kualiti benang dan cetakan (printed) yang halus dan kemas.

• Tidak berbulu walaupun dibasuh berulang kali dan tahan lasak.

• Benchmark terbaik tudung bawal labuh heavy cotton berkualiti import original dari Turki.



***************

Cantikkan?๐Ÿ˜

Saya memang dah rambang mata la. Tak tau la korang..hehe

Tapi andai kata la nak grab sehelai, jemput la wasap saya ya✌

Atau beli kat shopee ni..



Orait chuolssss..nunite๐Ÿ˜˜

Friday, March 9, 2018

Tudung Bawal Labuh bidang 60 yang cantik❤

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Sementara tunggu air masak nak buat sarapan, kita bebel dulu la kat sini. Buat penghilang gigil. Baru tak makan sekejap dah gigil. Ntah hape2 je๐Ÿ˜Œ

Dulu kan, punya la payah nak cari tudung bawal labuh. Kalau ada pun tak menepati citarasa.
Tu yang jumpa dengan tudung aj tu. Walaupun tak berapa labuh, tapi ok la..takde la tersenteng bebenor. Besor le sikit dari bawal kanggaroo tu..

Bila dah jumpa tudung yang labuh, tengok koleksi tudung aj dah berlambak2 pulak. Memang tak dapat la beli lagi..kena tunggu tudung aj tu reput dulu..hahaha


BAWAL NADAYU

Dari 12 kaler yang ada, hari ni tinggal kaler ni je

Memang hot gak la tudung ni.

Saiz : Bidang 60 (140x140cm) 
Material : Heavy Cotton Bursa (hampir 2x lebih tebal dari bawal biasa)


BAWAL SOLEHA




Sory chuolss..tinggal 3 kaler ni je๐Ÿ˜…

SOLEHA Tudung Bawal Labuh Bidang60 Heavy Cotton Turki.
Bidang 60 SOLEHA ukuran 135x135cm

BAWAL FANA



Yang ni lak tinggal 2 kaler ni je..hehe

✔️ Bidang 60. (140cm x 140cm)
✔️ Tudung Bawal 4 segi. 
✔️ Premium cotton turkey.



BAWAL VELENA

Yang ni cantik woo.. tapi saya tak beli la sebab corak bunga kecik2 dia nanti buat muka saya lagi nampak kecik.

So, buat cuci mata je la. Korang kalau nak,memang kaler ni je yang tinggal.

Bidang 60 gak. 140cm x 140cm



BAWAL MAWAR









Haaa..ni saya dapat grab sehelai. Sebab saya memang suka corak bunga-bunga..

Tadaaaa...serius best tudung ni.. lembut..
Senang nak bentuk..
Dalam gambar tu tudung penyek sebab angin tiup..๐Ÿ˜
Disebabkan labuh, syok la nak belit sana sini. Tak risau tersingkap ke hape.
Tapi xley buat style lepas bawah atau bintang la. Mau jadi ustajah nanti..๐Ÿคฃ


Kesemua tudung bawal Lujina ni memang:

✔️ Tidak jarang seperti bawal biasa (70-80% opacity)
✔️ Tak mudah kedut.
✔️ Minimal Ironing. Tidak Berbulu.
✔️ Cukup Labuh & mudah dipakai pelbagai gaya.
✔️ Sejuk dan amat selesa dipakai.

Harga: RM39 sehelai❤
Mampu milik la jugak kan..hehe


Kalau korang nak beli, boleh wasap saya ek..

Atau beli je kat shopee ni


Kalau tak gemor yang besar sangat, ada juga yang bidang 48.. yang tu next time kita cerita naaa..