Thursday, May 31, 2012

AAAAAAAaaaaaa!!!!huk3~batuk2

dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha Penyayang

giler lama xmembebel kat sini..
tapi xrasa cam nak cite pape walaupun banyak cite..
xpe la..
nanti bile senang2 aku cite la ekk...

syok kalau ade lappy sendiri..bb...leh online malam2 merepek meroyan meraban sendiri..
ni dah kat tempat keje mane ade feeling nak cite pape..

lagi2 lepas kne sound ari tu..bkn dari orang opis..dr orang len..wat ak jadi malas giler nak update blog.
ade org yang xpaham ape tujuan kite ni berblog..
cite kat sini, abes kat sini je la..
blog ni saje je jadi tempat nak bercerita..
xsume benda kite leh cite kat orang..
kadang2 bende tu remeh je untuk kite war2kan kat setiap orang yang kite jumpa or mesej.
so kat blog ni je la jadi mangsa nak membebel.

 pastu xkan nak cite benda yang bes2 je...cam indaaaaaahhhh sangat la hidup ak ni kan..
normal la hidup mesti ade turun naiknye,,
payah gini,..nak ngumpat nk cite kerek2 pun tersedak2 aku gini.,,,
ke...aku perlu abaikan bunyik2 yang aku xnak dengar??
jahat benor la tu ye dak..

ape yang penting...
setiap yang aku cite ni, ade benar ade yang aku reka2 je,.
just for fun..
sekadar untuk aku lepaskan kebosanan n nak mengarut..
kalau x boleh gile aku sorang2..
kang aku emo kata nak period la ape la..
padahal dalam otak macam2 aku nak cite...
tapi xde medium..

-kalau dah dasar pompuan bile 1 cite x diceritakan kat 2 3 medium mmh xsah..org len xtau..tp aku ye..-


malas la nak cakap lagi..
bye..

p/s: kalau rasa nak komen, komplain..komplain dalam blog je..xyah bawak sampai keluar..
kalau xsuke baca, xyah baca..
bukan bes pun cite2 aku ni..
sekian..

Wednesday, May 23, 2012

cite yang aku xkan lupe sampai bile2..

cite ni ak baca kat mastika..tapi sangat bagi impak kat aku...
n now...baru prasan ,kawan ak penah emel kat aku...


Seperti biasa, setelah pulang dari pejabat dan tiba di rumah,
aku terus duduk berehat disofa sambil melepas penat.
Sepertinya aku sangat malas untuk membersihkan diri dan menunaikan solat.
Sementara anak2 & isteri sedang berkumpul di ruang tengah.
Dalam keletihan tadi, aku disegarkan dengan adanya angin dingin sepoi2 yang menghembus tepat di muka ku. Selang beberapa lama seorang yang tak tampak mukanya berjubah putih dengan tongkat di tangannya tiba2 sudah berdiri di depan mata.
Aku sangat terkejut dengan kedatangannya yang tiba2 itu.
Sebelum sempat bertanya.... . siapa dia.... tiba2 aku merasa dada ku sesak... sukar untuk bernafas.... namun aku berusaha untuk tetap menghirup udara seperti biasa.
Yang aku rasakan waktu itu ada sesuatu yang berjalan pelan2 dari dadaku...... terus berjalan..... kekerongkongku....sakittttttttt. .......sakit. rasanya.
Keluar airmataku menahan rasa sakitnya,...
Oh Tuhan apa yang telah berlaku pada diriku.....
Dalam keadaan yang masih sukar bernafas tadi,
benda tadi terus memaksa untuk keluar dari tubuhku...kkhh. ........ khhhh......kerongkonganku berbunyi. Sakit
rasanya, teramat sakit.....
Seolah tak mampu aku menahan benda tadi...Badanku gementar...
peluh keringat meluncur deras....mataku terbelalak.. ... air mataku seolah tak berhenti.
Tangan & kakiku kejang2 sedetik setelah benda itu meninggalkan aku. Aku melihat benda tadi dibawa oleh lelaki misteri itu... pergi... berlalu begitu saja.... hilang dari pandangan.
Namun setelah itu......... aku merasa aku jauh lebih ringan,sehat ,segar,cerah.... tidak seperti biasanya.
Aku heran... isteri & anak2 ku yang sedari tadi ada diruang tengah, tiba2 terkejut berhamburan ke arahku..
Di situ aku melihat ada seseorang yang terbujur kaku ada tepat di atas sofa yang kududuki tadi.
Badannya dingin kulitnya membiru. Siapa dia???????.. .Mengapa anak2 & isteriku memeluknya sambil menangis...mereka menjerit... histeria .
terlebih isteriku seolah tak mau melepaskan orang yang terbujur tadi... Siapa dia......... ..????? ??? Betapa terkejutnya aku ketika wajahnya dibalikkan.
Dia........ dia....... dia mirip dengan aku.....ada apa ini Tuhan...???? ????
Aku cuba menarik tangan isteriku tapi tak mampu.....
Aku cuba pula untuk merangkul anak2 ku tapi tak berjaya.
Aku cuba jelaskan kalau itu bukan aku.
Aku cuba jelaskan kalau aku ada di sini..
Aku mulai berteriak... ..tapi mereka seolah tak mendengarkan aku.
Seolah mereka tak melihatku...dan mereka terus-menerus menangis.....
Aku sedar.. aku sedar bahawa lelaki yang misteri tadi telah membawa rohku.
Aku telah mati... aku telah mati.
Aku telah meninggalkan mereka .. tak kuasa aku menangis.... berteriak....
Aku tak kuat melihat mereka menangisi mayatku.
Aku sangat sedih.. selama hidupku belum banyak yang kulakukan
untuk membahagiakan mereka.
Belum banyak yang telah kulakukan untuk membimbing mereka.
Tapi waktuku telah habis........ masaku telah terlewat....
aku sudah dikembalikan pada saat aku terduduk di sofa setelah penat
seharian bekerja.
Sungguh, bila aku tahu aku akan mati, aku akan membahagi waktu
bila harus bekerja, beribadah, untuk keluarga dll.
Aku menyesal aku terlambat menyedarinya..
Aku mati dalam keadaan belum sholat.
Oh Tuhan, JIKA kau inginkan keadaanku masih hidup dan masih boleh
membaca E-mail ini sungguh aku amat sangat bahagia.
Karena aku MASIH mempunyai waktu untuk bersimpuh,
mengakui segala dosa & berbuat kebaikan
sehingga bila maut menjemputku kelak aku telah berada pada keadaan yang lebih bersedia.
"Sesungguhnya Allah Tidak Dapat Mengubah Nasib Sesuatu Kaum Itu, Melainkan
Mereka Sendiri Yang Mengubah Diri Mereka"?..
p/s: len sikit dari yang aku baca kat mastika tu..
kat mastika tu lagi terpukul sebab die state kat situ,die xsempat lagi solat asar masa nyawa dia ditarikkan..
kesannye:even ngantuk camne pun,ak tetap akan solat dulu...
tapi...berapa lama leh istiqamah??

tangan yang indah


(Kepada sesiapa yang masih ada ibu... )


Ketika ibu saya berkunjung, ibu mengajak saya untuk shopping bersamanya kerana dia menginginkan sepasang kurung yg baru. Saya sebenarnya tidak suka pergi membeli belah bersama dengan orang lain, dan saya bukanlah orang yang sabar, tetapi walaupun demikian kami pergi juga ke pusatmembeli belah tersebut. Kami mengunjungi setiap butik yang menyediakan pakaian wanita, dan ibu saya mencuba sehelai demi sehelai pakaian dan mengembalikan semuanya. Seiring hari yang berlalu, saya mulai penat dan kelihatan jelas riak2 kecewa di wajah ibu. 

Akhirnya pada butik terakhir yang kami kunjungi, ibu saya mencuba satu baju kurung yang cantik . Dan kerana ketidaksabaran saya, maka untuk kali ini saya ikut masuk dan berdiri bersama ibu saya dalam fitting room, saya melihat bagaimana ibu mencuba pakaian tersebut, dan dengan susah mencuba untuk mengenakannya. Ternyata tangan-tangannya sudah mulai dilumpuhkan oleh penyakit radang sendi dan sebab itu dia tidak dapat melakukannya, seketika ketidaksabaran saya digantikan oleh suatu rasa kasihan yang dalam kepadanya. Saya berbalik pergi dan cuba menyembunyikan air mata yang keluar tanpa saya sedari. Setelah saya mendapatkan ketenangan lagi, saya kembali masuk ke fitting room untuk membantu ibu mengenakan pakaiannya. 

Pakaian ini begitu indah, dan ibu membelinya. Shopping kami telah berakhir, tetapi kejadian tersebut terukir dan tidak dapat dilupakan dari ingatan ..

Sepanjang sisa hari itu, fikiran saya tetap saja kembali pada saat berada di dalam fitting room tersebut dan terbayang tangan ibu saya yang sedang berusaha mengenakan pakaiannya. Kedua tangan yang penuh dengan kasih, yang pernah menyuapi, memandikan saya, memakaikan baju, membelai dan memeluk saya, dan terlebih dari semuanya, berdoa untuk saya, sekarang tangan itu telah menyentuh hati saya dengan cara yang paling berbekas dalam hati saya. Kemudian pada malam harinya saya pergi ke kamar ibu saya mengambil tangannya, lantas menciumnya ... dan yang membuatnya terkejut, saya memberitahunya bahwa bagi saya kedua tangan tersebut adalah tangan yang paling indah di dunia ini. Saya sangat bersyukur bahwa Tuhan telah membuat saya dapat melihat dengan sejelasnya, betapa bernilai dan berrharganya kasih sayang yang penuh pengorbanan dari seorang ibu. 

Saya hanya dapat berdoa bahwa suatu hari kelak tangan saya dan hati saya akan memiliki keindahannya tersendiri. Dunia ini memiliki banyak keajaiban, segala ciptaan Tuhan yang begitu agung, tetapi tak satu pun yang dapat menandingi keindahan tangan Ibu...


" JIKA KAMU MENCINTAI IBU MU KIRIMLAH CERITA INI KEPADA ORANG LAIN, AGAR SELURUH ORANG DIDUNIA INI DAPAT MENCINTAI DAN MENYAYANGI IBUNYA".
Note: Berbahagialah yang masih memiliki Ibu.
Dan lakukanlah yang terbaik untuknya.... ......


p/s:emel dr sahabat..
jiwe ngah kosong so no entry wat masa ni..
xdok mood..

te-anjat kite!

As-salam....


hai..name kite CYRA..
kite nak cite ni..
semalam kan, kite xtau kenapa tuan kite sedih je...
mase naik keta pagi tu kite dah prasan dah..
selalunye mesti die kate
"YO CYRA"
"MORNING CYRA"

tapi semalam die sopan je...
die cakap
"ASSALAMUALAIKUM CYRA"
-ngan muke sedih die tu la-

bile kite tanya dia xnak cakap pun..
die tak dengar kot kite tanya

pastu masa balik keje semalam,
masuk2 keta je tuan kite kata die sedih...
pastu bawak keta pun slow je...
selalu cam pelesit, ske kona baring..
tapi semalam guna gear 3 je..

tapi nasib bek gak die bawak slow sebab semalam
nyaris2 je kite nak sumbing...
xkite lingkup,tuan kite mesti yang terlingkup..

kenapa?

sebab....
semalam...tuan kite break emergency sebab keta depan brenti tibe2..
kalau korang tgk muke tuan kite mesti nak tergelak...
muka cuak giler..
kalau tuan kite eksiden,mesti ngan mata terbeliak..keh3
eh...xbaik gelakkan tuan sendiri...

tapi salah tuan kite jugak kot..
ntah2 otak die ke laut masa bawak keta tu...
nasib baik xde pape...

tapi terperanjat jugak la kite...
menggigil tau...
tuan kite pun menggigil jugak...
kite rasa la kaki die menggigil kat pedal tu...
walaupun tuan kite wat muke selamba tapi kita tau die bajet poyo je tu...
konon2 tenang...
dalam ati.....haa...kau...

alhamdulillah xde ape2..
pastu nasib bek kite selalu ingatkan tuan kite baca doa before bawak kite..
terima kasih Allah sebab selamat kan kite ngan tuan kite
=)

inertia dari pembreakkan mengejut...
terkeluar ubat gigi,hp ngan kamera tuan kite...


ni pulak muke kite yang masih kecuakkan sebab insiden semalam..


nota sisipan: kite dapat rasa tuan kite sedih lagi ari ni...tapi die cam pelik la.. muke berlagak abes..ape yang di ego kan tu pun kite xtau... yang kite tau, ade aura2 kerek dalam diri die..untuk kuatkan ati die kot..

kalau aura tu boleh nampak,lebih kurang cmni la..


bye2..jgn bgtau tuan kite tau...

-wakil tuan punye blog yang masuk tanpa izin-
CYRA

Saturday, May 19, 2012

semalam melimpah ruah,ari ni ...............

dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha Penyayang

nak bebel, tapi xde isu..so meraban la ikut suke...

tadi gi zoo...

tapi malas nak cite pasal gi zoo tu...

sebab xpuas jalan sejam 2 je..

yang penting makin itam sebab tadi sangat terik sampai pedih kulit kaki aku

balik tu terus pakai inai pastu tido..

ye ke xle wat corak2?
knp?
ade fatwa ke?
np ak xtau?

ade yang kata boleh,ade yang kata tak..
kata aku..
ikut suke la..

selagi tak de hukum yang sah cam
HUKUM MEROKOK ADALAH HARAM
bukan aku cakap,fatwa memang dah keluar pun kan

selagi tu aku suke corak2 cmni..

anybody yang ade komen,fakta,fatwa or ape2 isu pasal inai ni tolong share ey..
tq..


*****
disebabkan sibuk sangat nak menghapdate blog,aku lupe aku ngah isi air dalam tong..
last2 banjir dapur aku..
adeh...
mak andeh btol (-_-")

****


boring....bye...

Friday, May 18, 2012

nasyid sekolah rendah



sedarlah wahai insan semua
akhlak melahirkan insan bertaqwa

keimanan yang tinggi
akhlak yang mulia
melahirkan umat bahagia dan sejahtera

allah..allah..allahu rabbi..
allah..allah...rabbuli'zzati

akidah yang mulia
membawa kebahagian dan keredhaan
meninggikan syiar dan kesucian
agama islam

beriman bertaqwalah dengan penuh keinsafan
hidup sejahtera antara sesama insan

jadikanlah al-quran
sunah sebagai pegangan
duniawi dan ukhrawi

akhlak mulia
membentuk ummat sejahtera
berteraskan tradisi kehidupan yang murni


p/s: tetibe teringat nasyid sekolah rendah ni..haha
liriknye maybe 98% je yang btol sebab dulu kalau masuk pertandingan nasyid esek kalah sebab aku selalu salah lirik..suke benor wat lirik sendiri..haha
xpenah jumpa kat mana2?
kalau xsalah aku,lirik ni cikgu muzik sekolah aku yang buat..kalau xsalah la..
yang kagumnye, umur dh suku abad pun ingat lagi rentak nye sume..yeah2...
tu blom lagi lagu ais kacang ngan burung tiung...haha..cara dancingnye pun ingat lagi...
ok..enough for right now.
kalau rajin, malam kang hapdate lagi..
klu malas xde la..
nak rehat..
esok nak ikut rmbongan tadika gi ZOO NEGARA..yeeeehhaaaa!!!!!!!!!

MY NAME SYARIFAH NUR FARHANA

dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha Penyayang

pergh!kejap je warming up dah dapat idea...
haha

ape ni?ape ni?

ini hasil tangan aku masa matrik dulu..
dolu2,time kat KOLEJ MATRIKULASI JOHOR PRAKTIKUM HAYAT 15 -promot- ade sorang teacher ni sangat2 la bes..dah name teacher,so ajar BI la kan..
hari tu die soh decorate something yang describe pasal diri sendiri n impian masing2.
aku sangat2 la excited buat mende ni sebab main gunting2,tampal2..sungguh berjiwe tadika..

so,sampai sekarang aku simpan lagi bende ni..aku letak kat file aku yang berumur 6tahun.. 
(dah 6thun aku tinggalkan matrik..sob3)

xjelas kan kat situ..xpe..aku ngah xde keje ni..meh aku taip se se..


SYARIFAH NUR FARHANA

Friendly, diciplined, concern, fun, sharing, zest, empathy, happy-go-lucky, loyal

Sister of Syed Hidayat, Syed Firdaus, Syarifah Nur Atikah and Syarifah Nur Zuhairah Hasanah

Loves to sing, sleep, window shopping and watch cartoons

Who needs money, her Grandma, family and friends

Who gives her grandma much love, daddy and mummy much pride and her life commitment

Who feels joy singging Siti's song, playing netball, talking and listening to music

Who fears to reptiles, failure, war and being lonely

Who would like to be zoologist, billionaire, go Australia and buy a land

Who shares her feeling, her problem and her love with Him and herself

Who is very sensitive, love animals, sweet 18-years old and friend to SLEK-One, Yan, Dinah, Dila, Aisyah

Resident of Taman Ampang Pecah, Kuala Kubu Bharu, Selangor



siyes...kata2 1 doa..ape yang kite pikir,kite harapkan insyaallah jadi...kalau itu yang terbaik untuk kite..

contoh paling ketara pasal aku nak gi Oz tu. alhamdulillah..tahun lepas dapat jugak aku jejakkan kaki.. nak tunggu jadi bilionaire tu bile plak..heh3

n for dee.. nak tau...?
awal2 dulu..
masa matrik,time kite men netball..masa tu aku 1st time tgk ko, (klu ko ingat masa tu ko trun training lmbat..baru bgun tido kot..haha) aku cm 'hekeleh minah ni'..hahaha..xlama pastu tergerak dalam hati nak kawan ngan ko sebab aku kagum ngan ko sebab ko selalu bawak telekung sendiri. ape2 ntah kan..tapi aku ingat lagi time tu ko cakap mak ko ajar soh bawak telekung sendiri.
n now,aku gi mane2 memang bawak telekung sendiri dan allah makbulkan gerak ati aku untuk jadik kawan ko. 
so....percaya dengan Allah..kalau Allah kata dia yang terbaik,insyaallah ko akan dapat.
sama cam aku, Allah tau ko akan jadi antara sahabat terbaik aku,sebab tu kite jadi kawan sekarang 
=D

kosong..kosong..kosong...

dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha Penyayang

today aku ponteng keje..semalam kol 3 dah kuar dari opis balik kuala kubu. ikut suke ati aku je kan. cam opis tu daddy aku punye plak..muahaha

semalam ye ye la aku rancang baeeekkkk punye nak hapdate blog..paling2 pun 5 6 entry -ok..poyo..act 3 4 entry je- hari ni...but since pagi esek layan game pastu siapkan keje umah cam tikus. masak sengah jam je..hebat x?sambil tu tengok cite uncle husin..kagum ngan diri sendiri..padahal masak habes cincai la..naya laki aku sat gi...
lauk banyak..tapi lauk cmpak..
-sotong goreng kunyit
-ikan goreng
-sambal
-kobis kicap

eleh...xlah banyak sangat kan..
no wonder la sengah jam je..haha

sambil2 tu basuh baju,sidai baju,lipat baju...menyapu je aku xlalu...
ceh..cam pantun..
xmasuk langsung menyapu xlalu tu..
sebenarnye, bile tgk lantai MACAM bersih..consider as bersih la tu...

ni aku bebel2 banyak2 ni sebenarnye dah lupe ape benda yang aku nak cite ari ni.. semalam dah merangka2 dah nak wat cite ape..last2 disebabkan game, n xde feeling nak cite so ilang sume idea.. 
fly...fly...away n away n away.....

jap lagi la aku update lagi ey..cm ngantuk plak..
tu pun klu ade mood nak update la..hehe

papai...

p/s: tajuk ape yang seswai untuk entry ni?aku men letak je kosong..refer tu entry yang xmemberi manfaat ape2..

Thursday, May 17, 2012

DOA SEWAKTU BERSUJUD DAN KEISTIMEWAANNYA

dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha Penyayang

Sewaktu bersujud, kita berada amat hampir dengan Allah SWT. Katakanlah apa sahaja di dalam hati hajat kita sebagaimana yang dilakukan oleh Rasulullah SAW yang biasa memanjangkan sujudnya dengan memperbanyakkan zikir dan doa didalamnya.

Sabda Rasulullah SAW : "Suasana yang paling hampir antara seseorang hamba dengan Tuhannya ialah di kala ia bersujud kerana itu hendaklah kamu memperbanyakkan doa di dalamnya."

Banyak doa yang diamalkan oleh Rasulullah SAW untuk kita ikuti. Salah satunya yang paling baik untuk diamalkan ialah doa yang dibaca sewaktu sujud akhir dalam solat.

"Ya Allah, tambahkanlah bagiku rezeki yang banyak lagi halal, imam yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar."

Semoga dengan mengamalkan doa itu kita mendapat manfaat atau sekurang-kurangnya menjadi cita-cita kita dalam mencari keredhaan Allah SWT dunia dan akhirat.

Banyak kelebihan memanjangkan sujud dan memperbanyakkan doa di dalamnya..
Rasulullah SAW  biasa berbuat begitu sehingga pernah para sahabat hairan kerana lamanya baginda bersujud.

Keistimewaan umatnya yang bersujud telah disebut oleh baginda dalam sabdanya yang bermaksud: 
"Tiadalah ada seorang umatku melainkan aku yang akan mengenalinya di hari kiamat"

Mendengar itu para sahabat bertanya: 
"Bagaimanakah engkau dapat mengenali mereka dalam khalayak ramai wahai Rasulullah?"

Jawab baginda:
"Tidakkah engkau melihat seandainya sekumpulan unta dimasuki oleh seekor kuda yang amat hitam, sedang di dalamnya pula terdapat sekor kuda putih bersih, maka adakah engkau tidak dapat mengenalinya?"

Sahabat Menjawab: 
"Bahkan !"

Rasulullah menyambung:
"Kerana sesungguhnya pada hari itu (kiamat) muka umatku akan putih (berseri-seri) disebabkan mereka bersujud (di dunia), segala anggota mereka (terutama anggota wudhu') putih berseri-seri oleh cahaya wudhu' !!!"

KEISTIMEWAANNYA
------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------

Ahli neraka juga mendapat keselamatan kerana bekas sujudnya. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Apabila Allah hendak melimpahkan Rahmat (kebaikan) kepada ahli-ahli neraka yang Dia kehendaki, Dia pun memerintahkan malaikat supaya mengeluarkan orang-orang yang menyembah Allah, lalu mereka dikeluarkan dan mereka dikenali dengan kesan-kesan sujud (di dahi mereka), di mana Allah menegah neraka memakan (menghapuskan) bekas-bekas sujud itu, lalu mereka pun keluar dari neraka, maka setiap tubuh anak Adam akan  dimakan api neraka selain bekas sujud."

Begitulah Allah SWT memuliakan hamba-Nya yang bersujud.  Orang yang sujud mendapat keistimewaannya apatah lagi di dalam sujud itu kita berdoa.
Sudah tentu mendapat perhatian yang sewajarnya. Semoga kita akan menjadi hamba yang benar-benar mendapat rahmat.

Wassalam.


p/s: nak nanges bace..
pastu ati aku jawab (sebab dok sorang) : nak nanges je?xnak aplikasikan??
so,kene kat diri sendri jugak..(-_-")

cam biasa, bile bz or xde benda nak cite,aku letak tazkirah hasil emel2 dari sahabat2..
moga mendapat input yang berguna..tq..guwa lapo,guwa nak gi makan..
babai..

Tuesday, May 15, 2012

9 Sebab Hati Tidak Bahagia


dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha Penyayang
9 sbb hati tak bahagia hasil cilokkan dari email member:




a) Pemarah 
Paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak terang. 


b) Pendendam 
Tersembunyi ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung. 
c) Hasad dengki 
Amalannya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan. 

d) Bakhil 
Sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dan lain-lain dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui makhluk. 

e) Tamak 
Orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut, walau berapa banyak yang diminum tetap tidak habis juga (lagipun orang tamak selalu rugi). Ingat! Yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita (mungkin ada hak orang lain di situ). Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan. 
f) Tidak sabar 
Andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar. 

g) Ego 
Ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin. Pasal semua orang ada egonya sendiri, cuma tinggi atau rendah tahap keegoan tersebut. 
h) Riak 
Terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakon-lakon di depan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya. Allah marah kalau kita riak, takabbur dengan apa yang kita ada. 

i) Cinta Dunia 
Tidak dapat menderita, dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Berhartalah, tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu (bila mati cuma bawa amalan dan doa anak yang soleh atau solehah). Cinta dunia merupakan 'neraka dunia' kerana dunia itu 'panas' akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati. 


p/s: 
55:16

So which of the favors of your Lord would you deny?

Monday, May 14, 2012

lege dapat membuang toksik2 dalam badan..


Dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha Penyayang

Nak cite aktiviti weeken aku yang sangat masyuk..

Sabtu ari tu aku gi exam PTD. Dari bangi bertolak kol 7.30am and then gi UPM jap pinjam kalkulator adik aku. Pastu ngan penuh gelabah,bawak keta cam pelumba haram tepat 8.30am sampai la kat UM. Tu pun men redah je..aku tengok ade banyak keta,aku follow. Kalau sesat pun,memang padan la kan. Ade gps pun leh sesat. Siyes dollllllll..

Pastu, sampai2 tengok orang dah ramai giler. Pastu ade 1 notis tu,ape benda ntah die nak maklumkan. So aku Tanya sorang minah ni. Ngah muke berlagak,sikit pun xsenyum,pandang muke aku pun x,jawab ntah. Siyes kerek. Aku pun kerek la jugak..tapi dalam ati je la..xyah la orang cam die jadik PTD..whuah3..keji..carik pasal ngan orang yang xtahan nak wiwi,kene la camtu..

Pastu,aku pe lagi..cepat2 gi carik toilet. Dah lega,baru ati n otak jadi tenang. Pastu stay 1 tempat,kepala ke kiri kanan tengok baju n tudung orang. Bukannye reti nak review ape2 ke, boleh aku pi layan pesen org..ish3..

Orang len sume muke cuak2,baju cantik2,muke matang2,mekap tebal2..aku pulak,muke selamba bajet bagus padahal dalam otak kosong, baju celoreng2 saiz kecik, muke comey n baby face (keh3..muntahlah klu nak), mekap sekelumit pun xde. Bangun lambat,siap pun ala kadar la.pastu x brekfes plak tu.

Time jawab tu, xyah Tanya la..soklan memang susah bagi orang yang malas membaca fakta cam aku ni. Tapi bab kire2 alhamdulillah,aku boleh buat..just lembab sikit sebab xle gune kalkulator.sia2 je aku gi pinjam bende alah tu kat adik aku. Yang buat aku tersenyum untuk control gelabah,masa jawab esei BM. Nak tergelak pun ade. Lupe plak step2 nak wat esei.. ayat kalau baca memang ingat hantu budak tadika dah masuk badan la..ayat terabur,isi tunggang langgang, ntah boleh dipanggil isi ke tak pun aku xtau. Esei Bi lagi la.. ayat cam aku merepek kat dalam blog ni la.. aku kene tulis skema la lepas ni.ergh!!!xsanggup….

Pastu aku ingat,aku lah paling xready dalam dewan tu,rupenye ade yang lagi mantap… minahcungiler depan aku memang buat aku kagum lah..duduk2 je,sengih pandang aku..

Awekscun:awak…ade pensil lebih x?
Aku: (dah tergelak dulu sebab pikir,ko boleh xbawak pensel nak jawab exam ni) ade2..
Awekscun:tq..hehe
Aku: tu pemadam ade x?
Awekscun: errr…xde..hehe
Aku-yang baikhati-: nah,patahkan pemadam ni, layan diri ey..
Awekscun: eh,xpe ke?
Gegirl sebelah aku tetibe menyampuk : xde pemadam ke?xpe,saya ade pemadam lebih.
Aku (dalam hati): selamat pemadam BARU aku.

Ok..kesimpulannya,kompom aku xdapat pahala pape..ade unsur2 xikhlas kat situ ye..huhu

Masa rest 1 hour, aku lepak luar dewan sebab kat dalam sejuk sangat. Perut aku dah cam nak keguguran dah. Lapo sesangat..duk luar plak tgk org makan roti la,bawak milo ais 2 bungkus la, makan biskut la..perut aku plak nasib baik xbunyik2.. so aku sambung hobi aku,tengok pesen orang.. layan r tengok minah2 cun kat sana.. haha..sound cam bengkok je aku ni kan.. tapi x…aku straight la.. kalau dulu hobi aku ske tengok mamat2 ensem jugak tapi sekarang xmo dah..dah cukup en. Someone… ceh2..geli ke? Lantak ko la..haha..

Pastu masuk balik dewan men game..memang xde ciri2 insan Berjaya kan? Tapi nak wat cane..aku mane ade buku2 nak di baca..-alasan- pastu, amik ni..
Alat2 yang digunakan semasa exam.

Abes tu terjumpe senior aku,sembang2 jap,pastu chow. Amik kak uda kat upm then balik umah coz ibu n ayah dtg..

Malam tu kami pegi mancing!!!!!!!!

Tasik putrajaya

Bes giler….sampai kol 2.30pagi..

Mancing kat tasik putrajaya nun..berbekalkan sebatang pancing tanpa umpan kitorang gi kat sana. Pastu cilok umpan dari member ofis,then mulekan aktiviti.
Kat port 1st xkene, member pun xdpt. Kat port ke2, baru je baling member2 dah dapat 2 3 ekor ikan..kitorang plak hampeh..esek tersangkut je kat kayu..
Masa detik2 terakhir,mase tu dah nak give up dah,tetibe kak uda dapat keli.. aaahhh..ape lagi..xjadi la nak balik.. xbaling jauh pun, sejengkal kat depan je..pastu dapat ikan besar..bangge2..haha


Pastu naik lagi 3 4 ekor..memang bes la..letak je kene..letak je kene..pastu ikan dah cabut lari dh kot..sampai member dh blah,baru tergerak balik..Sampai umah lebih kurang kol 3 lebih nak dekat kol 4.

Esoknye nak bangun,mata pedih je..pastu ayah kata keta kene clamp. Kompiden je aku park kat depan surau nun. Last2 kne clamp. So pg tadi, terpakse gi wat muke comey kat orang Nepal tu suh die bukak clamp tu. Muke cam shah ruk han.. xcaye?ce tengok ni..


Alamak..xnampak plak..pandangan sisi je..haha

Pastu, kitorang gi nilai.. shopping tudung ibu..then,petang tadi…ibu balik umah…….

Malam plak, aku menaip entry ni untuk dipublishkan pada esok hari…n now,aku dah sakit pale sebab ngantuk yang hamat..so, nite eberybadi..

13 mei 2012
9pm
Bilik kat BBB s.7

p/s: kol 9 dh tido..baby kene tido lebih 12 jam..sekian…haha


-tajuk entry je dibuat pada hari ni sebab baru je pas kuar toilet...whuah3-

Friday, May 11, 2012

bawang putih bawang merah

dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha penyayang

tersebut lah al-kisah suatu hari, di waktu petang yang damai,angin bertiup2 sepoi2 bahasa dari celah2 penghawa dingin, si bawang merah yang kebosanan berjalan2 ke hulu hilir..sambil menyanyi2.....


tiba2..

"BAWANG MERAHHHH!!!!!!!!"
Tempik bawang putih kepada bawang merah..


"KO AMIK NI,GI MASAK.SEKARANGGGGG!!!!!!"

"tapi bawang merah tak pandai masak"

- sejak bile bawang merah xpandai masak??-

"KO NI MEMANG MENYUSAHKAN BETOLLAH!!!! RETI TAK RETI,KO SIANG IKAN TU CEPAT!"

dengan langkah yang longlai, bawang merah pun menyiang ikan di dapur.

"besar ikan ni..cam ikan kaloi.."
kata hati bawang merah yang memang xreti langsung pasal ikan. yang bawang merah tau hanya ikan dan ikan sardin sahaja. itupun kadang2 bawang merah tetap kompius dua jenis ikan tersebut..yang kompom tak kompius ikan sardin camni,

lalu...bawang merah pun menyiang ikan tersebut dengan gigih sekali..
keluar segala isi perut ikan kaloi yang busuk dan hanyir itu..
sesekali -sebenarnye banyak kali- tercucuk benda2 tajam -xtau panggil ape- di jari jemari bawang merah sehingga berdarah2..tapi kerana tak sabar nak makan ikan tersebut, bawang merah meneruskan usaha..

****beberapa jam + hari kemudian****

ting..ting..ting.. (bunyik enaucemen kat shopping kompleks)
efek: kepul2 asap ais kering...

"Wahai bawang merah..aku ikan kaloi yang ko makan masak sambal n masak lemak semalam n kelmarin. tak sangka ko sangat lahap makan aku siap masak dua resepi lagi..sampai hati ko wahai bawang merah..tapi x mengapalah. janganlah kau bersedih. ko kutiplah semula tulang2ku, dan tanam lah ia di bawah pohon beringin. sesungguhnya aku,ikan kaloi yang kau makan ini adalah ikan kaloi ajaib. kau akan dapat sesuatu yang melimpah ruah.."

poof!!!-efek ikan kaloi hilang

bawang merah yang tersedar dari mimpi itu mengucap panjang..lalu sambung tido semula

dari jauh, roh ikan kaloi memandang bawang merah ngan pandangan 
(-_-")
kerana sangkanya bawang merah akan terus bertindak.


keesokkan tengahari,setelah bawang merah bangun dari tido, dia kembali pergi ke perigi sambil menyanyi..
tiba2 baru dia teringat akan mimpinya lalu, berusaha mencari tulang2 ikan kaloi ajaib tersebut..
tapi tak sangka, bawang putih telah membuang tulang2 tersebut..
bawang merah berasa sangat sedih lalu menanges.. dan bercakap dengan semut..

"semut..semut...tolonglah aku cari tulang2 ikan kaloi ajaib ..sob3.."

puas bawang merah merayu meminta tolong semut2 itu,tetapi tidak dilayan..malah semut2 tersebut buat bodoh saja berjalan tidak berhenti..

ngan langkah yang lebih longlai, bawang merah pergi ke arah tong sampah dan mengorek2 semula sampah yang dibuang. akhirnya, bawang merah berjaya mengumpul semua tulang2 ikan kaloi itu..

bawang merah pun menanam tulang tersebut dan tiba2!!


bawang merah n anak raja itu pun bahagia selamanya..
happy ever after..
the end..





*
*
*
*
*
*
*
p/s:
adaptasi dari cerita aku yang dapat ikan kaloi kat opis ni n bawak balik kat umah. makan pelahap sangat sampai lupe nak amik gambar ikan kaloi tu..besor......sedap plak tu..
anak raja tu sape? tentulah en someone.....keeeehkeeeehkeeeeh!!!! (muke miang mengeleyur)

n ibu aku ikan kaloi, n aku anak yatim cam dalam lagu tu xde kene ngene ngan aku..harap maklum..

ensemnye la anak raja tuuuu!!!!!! (sawan kejap)


Tuesday, May 8, 2012

sesi memandikan myvi..

Dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha Penyayang

setelah beberapa bulan,akhirnye ini kali pertama si myvi dimandikan..
bukan malas,tapi takut calar..ceceh..
so serahkan pada yang pakar..
nanti dah tau,leh wat sendiri..


mule2, kene vakum...

pastu,masuk bilik mandi.. 

sampai ati orang tu buang botol air aku..
*sape dapat carik,die terer* 

pastu,kene sabun pulak.. 

las touch up..lap2 sume kat dalam n luar.. 

siap!hehe 



pastu bawak balik nagn rasa bangga tapi risau,sebab minggu ni hujan sepanjang minggu..huhuhuhuhu



sabtu ari tu aku gi tengok kawan aku kawin..ade gambar tapi, pesal ntah xle upload..
tapi aku letak gambar barang2 aku beli kat KG KUANTAN PERLINDUNGAN KELIP2

Cucuk sanggul boleh bunyi2..

keychain tomey..

ade lagi 1,tapi xleh tunjuk..hadiah untuk orang..hehehehe


p/s: ini entry malas namenye..memang malas nak update blog minggu ni..huhuhuh
tapi nak cakap, ari tu ye ye je aku tanya harga galaxy note n tab, HTC 1 segala..last2 beli yang ni je..
laaaaaaagi puas ati..
ade azan,
dual sim,
ade radio,
ade torchlight
harga 100 + 2gb memory card..


yang mahal2 tu nanti la..heheheh


****AKU NGAH CARIK NAMA UNTUK MYVI NI..SAPE DAPAT BAGI NAMA YANG BES N MACHO,AKU BAGI HADIAH****

-kompom x dilayan..haha-





Friday, May 4, 2012

Tazkirah Hari Ini


dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha Penyayang

4 Perkara Yang Susah Utk Dilakukan:

Kata Sayyidina ALI BIN ABI TALIB R.A

” Sesungguhnya amalan yang paling susah dilakukan adalah 4 perkara:

1-Memberi kemaafan ketika sedang marah.
2-Bersifat dermawan ketika susah.
3-Meninggalkan perkara haram ketika sendirian.
4-Mengatakan kebenaran kepada orang yang ditakuti.

p/s : cm biase, amik dari emel je.