Thursday, December 29, 2011

North Trip -Penang 16 dis 2011

dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha Penyayang

haha..kompom bosan ngan cite aku.esek berjalan je kejenye..but..what can i say..
tu la keje family aku klu cuti..
n baru2 ni aku perasan ade taik lalat baru kat kaki,
dah 2 taik lalat kat kaki ni maksudnye mastery dalam berjalan la..kui3

actually aku dah pernah pegi penang ni..banyak kali dah. maklumlah..kampung halaman..
b4 ni pun aku pernah gak wat entry pasal penang ni.kat dalam blog yang lama.
trase nak bace klik di sini, sini, sini, sini

haha..banyakkan?

tapi kali ni pengalamannya berbeza dong...
dulu datang ngan kawan..la ni..dtg ngan family..
ape bezanya??sangat byk perbezaan...

bertolak pagi dari umah.then singgah umah makcik aku kat ipoh,umah nda gayah. ayah ngan penuh xmalunya cakap nak makan kat situ. giler lah! tapi dapat la kami tumpang semangkuk.haha
lama giler kot kat sana. sebab nye kitorang gi kerjakan pokok rambutan nda gayah tu..muahaha

pastu troskan la perjalanan..akhirnya nmpak jugak signboard georgetown...
bertolak pagi,sampai ke petang baru tibe kat penang.

aku rasa dah lame xnaik feri masa nak masuk penang..selalu bile nk kuar penang aje naik feri..so that time my daddy masuk penang naik feri..
cas rm7.50..mahal 50seng..




awal2 naik feri aku gi serang toilet dlu..xtahan nak wiwi..
pastu dating ngan ibu kat feri tingkat atas.
layan perasaan.....tau2 je dah bunyi
TOOOTTTTTTT!!!!

k..time utk masuk kreta semula..

keluar dari feri tu,trs gi carik hotel yang ayah dah booking....

agak kesesatan juga nye di situ..lame giler,siap call2 management tu,last2 rupenye hotel tu terselit kat celah2 bangunan..

name hotel:
CHULIA HERITAGE HOTEL

vaaaa..name cam bes kan..bunyik2 hindustan gitu..tapi............

ini kaunter. bagus2..sentiasa ada orang

tempat parking yang atoiyaiii....sempit!

1st impression cantik..ok la..

tapi tibe2 dapat khabaran toilet kat luar..

haaa????(sampai jatuh mulut aku terkejut)
xbesnyeeeeeee.....huhuhuhu..
macam dok asrama la pulaaakkk..

tapi xpela..sian ayah dah bayor mahal2..

bilik kami tingkat atas

ini bilik kami..sampai2 kene tunggu sengah jam sebab bilik xready lagi..apekahhhh???

deco yang simple but just nice..

on the way gi toilet..

toilet asrama yang pintunye ala2 nak bagi nampak orang mandi..

aku klu mandi amik toilet blakang2 sebab klu yang depan ni bleh nmpak susuk badan ngah mandi..
mane aku tau??
tau la..aku dah skodeng..muahaha

ini biliknye..nmpak besar?
jangan tertipu ngan mata kasar anda..


that night,kami kuar ngan kawan lama ayah..
gi makan kat padang kota lama.


yang cam hantu hitam pekat likat melekat tu: aku

kat situ aku makan char kuey teow kedai saiful apek..
xtau btol ke tak tapi ade la tulis gitu2 production.
sedap ke tak??
erm..need a lot of improvement..

klu kat padang kota ni layan la die punye kerang bakar n sotong..
tapi yang xbesnye,strategi marketing dorang plik..
plik yang menyampah..menyampah giler..!

pantang ade orang datang,sume penjual datang mengerumun..penuh berdiri kat meja pengunjung. 
dah tu sume nak cakap serentak.
ey..pening la..nak dgr mane 1 ni???tensen giler..
yang lagi wat aku jaki, sorang wakil kedai dtg dah la..ni tak..anak beranak cucu cicit sume die nak bawak klu boleh..siyes menyampah k!

kwn ayah xmkn pun myb sbb die tak suke dorang wat camtu..
eee..wat malu je...

balik dari gi makan ngan kawan ayah,kitorang gi jalan2 area situ..
join budak2 india lepak2 kat 1 port ni..pape ntah..haha
pastu pusing2..beli buah berangan..then balik..

to be continue..nak tgk ombak rindu..haha

p/s: kene masak ikan haruan lagi ari ni..huhuhu

Wednesday, December 28, 2011

South Trip part 4-last!

dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha Penyayang

giler gigih aku nak berblog.. (tetibe teringat cool blog)
bangun2 tido tros capai laptop ngan xmandinye sume bukak blog ni.
tercemar sebentar.
tapi xsempat nak tulis pape cik pung dah mendesak2 nak gi toilet.
giler kau..xtahan beb.
terpaksa aku abaikan sebentar blog kesayangan ni n mundar mandir tahan nak membuang sebab abang ngah dalam bilik air.

so,skrg sambung balik. buang sudah,mandi sudah bes sket nak membebel kan...
haha

JUMAAT,SABTU,AHAD (9,10,11 DIS 2011)

balik dari skudai tu tetibe ibu cakap ngan ayah
"jom kite gi melaka"

so..singgah la kat pantai Klebang.
ade la gerai2 ngan tugu no 1 melambangkan 1 malaysia.
ye la..(muke malas layan)

ramai orang men layang2 tapi xbes..xde ombak. sebab kat situ die gi tambak laut bagi besar pantainye..


-some pictures have been removed-



pusing2 pekena rojak then terus gerak..

pastu cite punye cite terkeluar pasal chalet yang pernah kitorang stay dulu.
tuan punye tu baik giler so ayah pun ntah angin ape masuk setuju carik balik chalet tu..
 tempatnye kat pantai puteri. ngatkan xjumpe..tup2 ade lagi chaletnye.







 so kitorang pun singgah. tapi management dah tukar orang len. xdapat la ayah jumpe tok aji yang baik tu..

pas tgk2 rupe bilik cane,ibu amik la 1 bilik. sumbat 4 orang tros dalam tu..

bilik kami ditingkat atas

pastu kitorang gi la jalan2 kat pantai..
kitorang ni 100 kali gi pantai 100 kali jugak la cam orang tak penah jumpe laut..







jalan punye jalan punye jalan lalu kat tempat nelayan..


Jumpe sorang pakcik
giler peramah pakcik tu..
so ape lagi bersoksek2 la kami..


nenek cina ni nyonya yang btol2 dari baba nyonya.kagum giler ngan die.fasih ckp melayu. 
kami ngah bersembang macam mane nak masak ikan laut.
waktu bincang pasal masak2,aku berangan..nanti klu ibu suh masak cakap la xdengar..muahahaha!!

nyonya ni ngah tggu ikan naik.last2 die balik je sebab lama sangat tunggu nelayan

tibe2..
jeng..jeng..jeng..


pakcik bes: jap lagi saya nak gi merawai ni
my daddy : klu nak ikut boleh x?org rumah sy dah lama nak tengok
pakcik bes: btol ke?klu nak saya bawakkan
aku yang kat sebelah ayah: YES!YES!YES!

ayah & pakcik bes yang seksi

pakcik seksi ngah pasang umpan kat rawai

bot yang bakal kami naiki

so after siap sume perkakas, ngan hati sungguh excited n aku rasa sungguh terkinja2,

KAMI JADI NELAYAN!!!YIEHA!!!


=some pictures have been removed-






*xpenah aku tengok bapak aku amik gambar muke berseri2 camni..haha*

video


video


ini loji minyak.tempat korek minyak.
untuk menunjukkan betapa malasnya aku baca paper,
bile tengok ni baru aku tau ade loji minyak kat sini..muahaha



ini kapal die.
klu same ngan ape yang aku tengok kat petrosains,
kat sini ade tempat dorang tido sume.
memang bes!
xcaye,gi petrosains.
nak lagi bes, keje la kat situ..haha


so malam itu kami sungguh seronok 2ronok 3ronon beronok2..haha

pas tu gi pasar malam,beli makan ape sume then makan tepi pantai,bawah pokok.
giler romantik..
di bawah sinaran cahaya lampu ngan angin sepoi2 language makan share2..
1 happy family!alhamdulillah =D

n pastu balik chalet n membuta..

esoknye,pagi2 dah menyibuk kat tempat pakcik tu.
xsesabor. pas sarap kemas2 barang tros park kreta kat depan tempat pakcik tu.
ade pondok kat situ.
so sepanjang hari kitorang lepak situ.
ayah pun dah mintak izin pakcik tu nk  pasang khemah kat tempat die.

siyes wok..bes giler..ade buaian..so lepak2 baring atas buai sambil tengok laut..

n once again,kitorang menyibok ikot pakcik tu gi laut..haha


nelayan baru naik bawak ikan..

pondok pakcik bes yang bakal disesakkan oleh kami sefamily


ok..pakcik pun dah ready..jom!! 



budak2 yang hepy sebab kami tulun dorg amik bola angry bird yang hanyut kat tengah laut.. 







kali ni gi amik errr..ape name benda ni???
arghh!!!xingat..carik la sendri.. 


dapat la sekor 2 ikan..

lepas balik tu ready2 barang utk wat ikan bakar..
ikan bakar fresh tu..baru naik laut..yum3!!
makan banyak giler..nak2 pekena ngan nasik lemak plak tu..
mmg merveles le..

lepak2 kat situ sampai petang..

petang tu gi menempel pulak kat umah pakcik tu.
main2 tgkap anak ayam die.hahaha
ibu cam biase la tgk pokok..

b4 matahari terbenam,
kitorang pasang khemah...

malam tu niat di hati nak tido atas buai tapi xtahan..sejuk yang hamat..
ayah plak gi urut2 ngan pakcik tu..
last2 aku masuk khemah..tu pun xleh tido sangat sebab angin kuat giler.
takut roboh khemah..haha

dalam kol 4 camtu xtahan giler nak wiwi.dah r sejuk.terpakse kejut ibu nak gi wiwi.
kuar2 tgk pakcik tu xtdo pun..
dah r siap melengging xpakai baju..xsejuk ke pakcik oiii..??

gi wiwi kat masjid,ade la polis peronda..
bagus2..selamat tempat ni..

mak buyung yang teman kami tido..

pagi tu,lepak2 jap,jalan2 tepi pantai kutip ape yang patut buat penuh kreta then nak dekat tengah hari baru gerak balik..

 b4 balik tukar2 alamat n no tipon sume..
bile ibu cakap "besnye tempat ni..rasa xnak balik.."
dalam hati aku jawab "memang pun.ngorat anak die leh??"
oppss!!x2..hehe..dalam hati beta hanya en someone seorang saja..hehehe

tapi siyes..tempat ni memang bes,pakcik tu pun sangat baik.
moga allah bahagiakan hidup beliau sekeluarga dan murahkan rezeki mereka..amin..

p/s: ari ni aku memanfaatkan waktu ngan baik.
sambil upload gambar,aku gi masak n men fb..boleh???
haha

SEKIAN LAPORAN UNTUK SOUTH TRIP..
cerita tamat di sini..
pasni North trip plak..hehe