Friday, July 27, 2012

sepetang di pinggir wetland

dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha Penyayang

semalam berpeluang ikut dorang gi wat night survey kat wetland. bertolak kol 5 lebih. mule2 tengok burung2 yang ada kat wetland tu..baaaaaannnnyakkk giler!!!
comey2 plak tu...
arghhh...geram2...

*gambar2 dr google sebab gmbar sebenor dalam kamera opis*

ni purple heron

ni lak sepupu die, grey heron

ni lak painted stork. semalam tengok ade baby die 2 ekor.. sekor ngah main, sekor agi tido ngan lena..
ccuuutttteee sangatttt!!!
goreng mesti sedap...whuah3

yang kecik tu anak die...tapi yang ni xcomey...yang aku tengok tu comey..

ini large tailed nightjar
jumpe masa jalan malam2..

belajar pasal burung plak ni ekk...
tp ni la sebahagian burung2 yang ada kat wetland. banyak agi sebenarnye.
aku pun bukan kenal..aku tau yang kat atas nun pun sebab dorang sebut2. ade agi cam egret, bulbul, burung hantu sume la..

pastu jalan2 semalam, maybe ade musang, tikus tapi xsempat snap gmabr sebab depa lari..
memang bes sangat...tapi prob nye, aku ni xleh gelap2..
dah la gelap, keta plak slow, ngan tingkap terbukak....owwwwhhhh....sungguh mengantuk..

ha!semalam artis terkenal kat wetland,
katak micro. kecik je katak ni. masuk kain pun xpasan...eee...geli!

pastu ade ni,
ce teke ape ni....haaa....cepat2...
















*
*
*
*
*
*
*
*

dapat dak teka?



kalau bagi yang ni leh teka tak??


yup!btol2...kunang2...
excited giler tengok..
dorang lepak je...
aku yang terkinja2...
ye r...dah nak pupus dah die ni.dlu kat umah aku banyak giler..
ni, berjam2 aku pusing wetland tu nampak 2 ekor je..
tapi siyes comey...

moge2 keturunan ko wujud sampai anak cucu cicit rakyat malaysia ni..



tu je la nak cite.nak men game lak..petang ni nak balik, buka kat umah...
YAHOOOOO!!!

P/S: kemalasan melampau nak upload gambar dalam henpon.
n 1 more thing,

AKU DAH GILER NGAN DSLR!!!
bile la dapat beli ni...aih...

Thursday, July 26, 2012

TIDO...

dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha Penyayang

memandangkan aku ngah bosan giler ni,
ape kate kite meraban sorang2..
ye lah...mane ade org baca blog ak ni sangat kan..
lagi bagus, leh aku menggile segile-gilenye...whuah3

tido ngan aku mmg susah nak dipisahkan. sume orang kene tido, kene rehat tapi aku bukan setakat tido untuk berehat, malah tido itu adalah hobi aku. tapi bile gi interbiew ko giler nak cakap hobi aku tido?kompom kene rejek la..TERPAKSA aku menyembunyikan kebenaran ngan cakap hobi aku membaca. padahal, kalau tanya info terkini haram aku tak tau.jangan kata tak tau je, memang aku xnak amik tau pun. sesak pale aku je. ape yang aku alami semalam pun aku lupe, bek xyah baca banyak2, kompom lupe jugak nanti.

aku tak xsure bile aku start suke tido ni. maybe masa masuk asrama dulu koooottt.. ke sebelum tu dah suke tido tapi aku xperasan xtau la kan..rasanya masa sekolah rendah dulu xcamni..

biasa la, dok asrama, 1st time lak tu pagi2 5.30am dh bangun, kunun2 takut lambat gi sekolah, nanti kene berebut bilik air sume, so, bangun awl mandi2 leh tido blik. pastu member2 aku selalu suh kejutkan dorang bangun. yang mana senang bangun tu ok la.yang jenis liat tapi nak suh orang kejut tu rasa nak tunjal je kepala.hak3-keji.

bangun dah awal, pastu nak kene kemas katil segala, pastu gi kelas. ngan prep, basuh baju, sidai baju ape sume, mmg penat tapi bes. memang tu yang aku nak. maka disebabkan itu, impaknye aku suke tido dalam kelas, masa prep n masa tido pun tido gak. haha

setiap kali abes 1 subjek, sementara tunggu cikgu datang, aku kompom tido..bukan aku je, ramai yang cam gitu. mana member yang baik2 die xbagi aku tido, dia ajak la aku sembang ke, gi toilet ke what ever la asalkan aku tak tido. tapi tetap jugak aku akan curi2 mase nak tido.

sammmmmmpai la aku form 3, wujud rasa2 nak insaf. berazam tak nak tido dah dalam kelas. n aku berjaya tak tido. ape aku buat? study?? of kos not la kan. teruk bebenor. bukan nye nak study ke ape masa cikgu xde. aku gi merayau gi wat 'lawatan sambil belaja' kat kelas2 len. pastu lepak kat toilet sampai cikgu masuk. owwhhhh...masyyukkkk!! toilet kat sana bukan cantik pun. tapi bes sebab ade palang boleh gantung tudung. yup!tu je reasonnye aku suke gi toilet. nak gi koop, jauh...so memang 2 aktiviti ni la yang aku buat.dannnn sangat berkesan. adik2 nak wat, silakan lah...buat cikgu2 pulak, selalu2 la melawat toilet, kompom ramai budak..whuah3

once upon a time, aku penah baca komik doremon. dalam tu jadi isu bile nobita jadi raja tido ke ape..lebih kurang camtu la. pastu nobita bagi tips cara2 nak senang tido. die kata, bayangkan bende yang indah2. ngah berlari2 kat taman sambil kejar rama2 ke ape. n aku yang sengal ni pun follow tips die tu. wah!berkesan hokkkkkeyyyy... dah la aku ni jenis senang tido. bukak spek je aku dah mgantuk. amalkan pulak tips si nobita tu..haaahh..memang carik pasal la.. senang je aku, letak pale tros tido.

tapi....sekarang, aku cam berazam nak kurangkan tido. paling2 12jam tido sangat masyuk k.. tapi pk gak. kan xelok tido lame2. dalam proses nak insaf la ni. aku ni klu ade keraguan dalam azam aku memang azam tu akan sia2 terbang dibawa angin je.so, bek xyah kan. bukan pe, klu aku tido lame sangat, mata aku memang segar la.tapi belakang aku jadi sakit giler. sampaikan ade 1 masa tu, sebab dah tido lama, belakang aku dah sakit, aku decide xnak tido sebab baring pun xselesa sangat belakang aku ni.

tapi, aku mane leh biar kan katil tu keseorangan tanpa tuan.haha...aku pun carik jalan cane nak tido lame, tanpa sakit belakang. caranya, aku letak 1 bantal lapik belakang aku. vavava...selessssaaaaa sangat... so, mungkin aku terpaksa tangguhkan azam aku nak kurangkan tido. sape suruh panggil aku baby..baby kan tido lebih 12jam... whuah3


p/s: kadang2 kuatkan semangat xnak tido lame2 dengan mengingatkan diri 'mati kang tido lame gak' tapi xjalan...........belum tentu tenang nanti kan... (-_____-")

Tuesday, July 24, 2012

ari tu tengok magika, teringat depa ni..

dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha Penyayang

 rindu nye nak jaga budak..dok umah je,, pastu men2 ngan dorg...bes3

kompom teleng kepala masing2..
so, pliz sape2 yang bek ati nk ajar aku tegakkan video ni, sile la bgtau ye..
arigato gozaimasu, sayonara

video

video

video

Monday, July 23, 2012

ucapan Ramadhan- JANGAN2..


SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL MUBARAK.....SEMOGA PUASA KITA ALLAH TERIMA ...AMIN 
JANGAN CURI2 ..... 
JANGAN MASA BEKERJA..... 
JANGAN BUAT ....... 
JANGAN ASIK ...... 
JANGAN ASIK  
BANYAK2 LA BERSABAR......

MESTILAH SENTIASA 
......... 








Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa umat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:
 

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada)
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.


Maka Rasulullah pun mengatakan Amin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-aminkan adalah
Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat
.
 

Oleh itu saya terlebih dahulu memohon ampun dan maaf jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja maupun yang di sengajakan, semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T, insyaallah. 

SELAMAT MENJALANKAN IBADAH PUASA 
 

sumber: emel

melagha di bulan pose

dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha penyayang

patut bulan pose ni hapdate la mende elok2..
ni dak...
die gi layan fb, bc post tu post ni..
pastu, die leh sawan ngan prnt scrn plak..

saje2 la tadi...bosan2..
taip name sendiri, nak tgk ape yg kuar..

hasilnyee......


1. blog lame aku yg dpt ranking 1st.. cam xcayo... blog sekarang ni xpemes la ek...
oh...xpe...ak sedar diri..mmg xde org nak bc blog aku ni kan..tau...aku baca pun bosan...muakaka

2. zaman2 aku bli lens, leh lak kuar kat sini... kembang kempis kempus idung ak...

3. sugeng?dr sugeng? ni masa kat utm ni.. menggamit memori je...sob3

p/s: rajin kang ak letak la bende ilmiah2 sikit na.. klu rajinnnnn...ade unsur2 malas dah timbul ni..
btw,
SALAM RAMADHAN BUAT SEMUA YANG MENJALANI IBADAH YANG MULIA INI.
SEMOGA KITA SEMUA MENDAPAT BARAKAH DAN SENTIASA DI BAWAH NAUNGAN KASIH ILAHI.. AMINNNN...

Friday, July 20, 2012

new born baby..

dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang

tadi gi tengok baby..

tidooooo je..



amik feel jap..argh!tensen..nmpak nau hitam..



usha2 rambut die..ngeh3


usha kaki lakk..kecikkk je..


pas2 baru nak bukak mata..
tu pun sambung lelap balik..


comeykan baby ni...
putih...xsanggup aku dok sebelah lame2..
terserlah kehitaman aku..
makcik hitam..
sob3 (-_-")


video

video

 last2 dapat gak dengor die nanges..
whuah3..

p/s: pasni baby balik pahang..bulan depan la baru jumpe...
tapi xpe...leh dukung dah nanti..wehee~

taking advantage of the narrowness

dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha penyayang

direct translate dari ayat
'mengambil kesempatan dalam kesempitan'
en google bgtau camni ey...
 hehe

al-kisahnye semalam,
aku mintak cuti sebab nak gi interbiew
suke2 aku je kan..
tapi xla aku bagitau bos aku nak gi IV..
nak mampusssss....hahaha

tp pagi2 kol 3 lebih tu, kak long aku ketuk pintu n bukak lampu...
terkejut aku...ngatkan aku tertinggal subuh n dah terlajak xgi interbiew...
rupenye beliau dah sakit2 nak kene gi spital..

pastu pagi2 dah siap2 gerak gi Johor.
xdapat tengok kak long kat spital.
dalam kol 12 lebih, sampai Senai dah time tu, baru bukak msg..
dapat mms..

baby girl - 2.9kg- 10.00am

giler la..6 jam lebih sakit...
pastu dalam glabah2 alhamdulillah settle IV.
yang klako nye ade org ckp english aku fluent.
fluent la saaaangaaatttt...

padahal,
wat muke2 kunun2 kompiden..
bile org tnya, terdiam jap..sebab xtau nak cakap ape..
bile dapat idea, direct kat point pastu terus thank you..terok giler rasa...
xde fluent nye..

yang penting aku enjoy ngan iv tu...
pastu balik2 xdapat jumpe baby lagi...
pagi ni nak gi pun xdapat jugak..

maka disebabkan aku xde keje,
aku nak chow jap tengahari nanti..
tu pun kalau dorang tak balik pahang lagi la....
sob3



*curik dari FB kak long*


My niece
DOB: 19 July 2012
29 Syaaban 1433 
Khamis
Time: 10.00am
Weight : 2.9kg

welcome to new world baby..
jadi anak solehah ey..
nanti auntie bawak gi jalan2...
hahahaha
*tetibe je nak gelak...ape la..nasib ang le dapat makcik sewel...wel3~*

Wednesday, July 18, 2012

Letak diri anda di kasut orang lain

dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha penyayang

seronottttnye dapat rosak kan bahasa orang len...hahaha

"Put Yourself In Someone Else's Shoes"

ni la yang sebenornye..
nak merepek ni...
whatever inputnye, pandai2 la korang korek...

dulu,
bile gi kedai makan je aku selalu komplen pasal mknan n servis.
selalunye kalau servis lmbat la..mmg aku bebel2.
tapi sekarang,
sejak aku dh keje,1st keje, aku keje kat kedai makan..
tu mmg 1st gler la..sebab aku tak tau baya2 aku ni dah leh wat part time.
bile dh keje, baru aku tau betapa susahnye nak wat air , in the same time nak entertain customer lagi.
belum masuk lagi customer yang banyak songeh.
tapi memandangkan aku dlu banyak songeh so aku sengih je bile jumpe orang2 yang cm gitu..
ibarat cermin diri sendiri.

so dah dapat pengajaran dari situ...
maka, kawan2 sekalian, harap bersabar lah bile gi kedai makan tu...sebab sangat bersilat nak buat air n ready kan makanan..unless, u ols gi kedai tu,dah la xde org,tapi oder sengah jam air xsampai2 gak..tu nak komplen,sila kan la...

dulu,
aku selalu komplen2 (aku mmg ske komplen) bile org jawab talipon -customer servis- cam hampeh..
tapi,
lepas aku jadi tukang jawab talipon tu baru aku rasa cane suasana nya, cane takutnye nak nak jawab tipon lagi2 masa baru2 masuk. tmbahan lak, masa training ajar len, bile keje kene wat len..lagi can lahabau...
so, sekarang bile aku call mane2 servis centre, aku dah leh paham bile org tu cm xterurus sikit cakapnye tu..
n xde nak marah2 sukati bile org tu xle nk solve kan isu yang aku timbulkan tu..
relax2 sudey~
 
dulu,
aku suke pow org. lagi2 org yg dah keje. ye la,dah keje kan..mesti banyak duit.
tapi, bile aku pulak keje n di pow, baru aku paham cane rasanya.
ekceli, xkesah pun nak pow...tp bagitau awal2 so leh aku bajet2..
bile cakap gaji aku riban2, so org leh ckp 'leh la byr duit keta sendiri' , 'ha,dah keje kan..blnje' , ' ko kan dah keje,leh la bayar duit makan ni'
padahal, lebih separuh wat bayar utang..
selebihnye, habis2an aku nak berjimat...
dah ade yang menuntut, aku pun mmg niat nak belanja..tp man2 la..semampu aku..
sebab, demi org len,
aku cut makan aku-sebab tu kurus...haha,
aku tak pasang ekon, nak jimat minyak punye pasal - bertambah2 kurus+xyah exercise sebab dah kuar peluh.padahal keta baru. bile ade org len dalam keta, baru aku merasa pakai ekon..
ni la antara sebab aku kedekut speselly kat diri sendri
nak beli bedak untuk pakai sendiri pun berkira...haha
sebab tu, aku mmg xde la nak pow lagi sape2 yang dh bekerja sbb mgkin org tu alami bende yang lebih jerih dari aku.

kes aku ni ape la sangat.. sendiri yang bazir duit.. sibuk nak belanja org, diri sendiri xmakan.
padan muke ye dak...
tapi xpe...
rezeki allah sentiasa ada...

mungkin sebab xde keberkatan, tu yang rasa xcukup je..
Allah je yang leh judge aku di tahap yang mana..
aku hamba yang bersyukur atau tak??
wallahu'alam...
 

p/s: aku bkn nak menagih simpati ye, tapi nak share pengalaman sendiri..jgn wat kat org len tau..
tapi kalau org tu mmg show off duit die *cam kes budak gen 2* sila la kikis duit die abes2an,,whuah3~gelak keji..
sape2 yg aku dah belanja, kne tggu turn bile aku baik hati sebab byk agi turn org len yg aku belum blnje n sape yg dibelanjai aku lebih dari sekali tergolong dalam golongan yang beruntung sbb aku mmg kedekut....lalalala~~~

Monday, July 16, 2012

~wordless everyday~

dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha Penyayang

xde mood giler nak cite...
padahal dah sampai pasir gudang ak merayap...
tapi...malas gak nak update...tunggu bb di topup..
BB??
yeah!! dah berjaya pow bb kat org tu...

n 1st time bawak keta dalam hujan lebat giler sampai xnampak keta depan,
wiper laju cam nak tertanggal..
pasni malas dah aku nak travel jauh2..
*except kalau ade orang ajak*

naik kematu duduk dalam keta..
nasib bek balik tu kak ngah teman...
ade gak member...







gmbr bergegar..maybe tukang amik gmbr nebes kot..haha
xpun, nak bagi can kat aku jangan terserlah sangat kemakcik-makcikkan rupe aku yang baru bangun tido lagi pakai spek tu..hoih..

bye~

p/s: mak aih...malas nye dah melampau2 nak hapdate blog..sebab xdok gmbr..

Wednesday, July 11, 2012

Koleksi citer Hantuuuuuu~~~~~

dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha Penyayang

ekceli, aku dah bosan tahap beruang terover hibernasi ni... aku bukak emel,fb, blog...tu la hari2...
bukak emel, layan emel dee...nasib bek dee ade wat layan2 gosip..
pastu bukak fb men game..
bukak blog, nak update tp xde idea...

tuuuuuuuuuuu je la hari2..
sebab bos besor gi Jepun..

*YEAY!!*

Aku redha je klu die nk gi sebulan...whuah3


so memandangkan bosan aku dah xboleh dibendung, molek lah kirenye kalau aku meroyan kat sini,..ye dak..
memule aku view dulu blog sendiri,amik mood nak taip..
bukak2 menyampah tgk page yang bersepah..
cutest mendenye...paling bersepah aku rasa..

pastu terbaca pasal aku takut dok opis sorang2..
tap!terus dapat idea nak cite ape...


ari ahad ari tu..aku gi mancing kat lombong area kkb tu..nak explain lombong yang mana pun xreti sebab kat kkb mmg banyak lombong .. tapi tu bukan topik asal sebab xdapat ikan langsung pun...wakaka

lepas dah bosan tu, kitorang -aku,ibu, adik- gi merendek...merendek ke mana??haaa...biar lah rahsia..
tempat yang tak jauh, tapi berjam nak sampai..

on the way tu bukak la cite hantu...

maka, 10 cite hantu yang terlintas kat kepala aku sekarang:
** intro bukan men panjang **

1. OBH
ingat lagi perkataan ni?ke dah tak guna dah.. kalau dulu masuk asrama memang paling tak sabar nak join bende alah ni la.. OPERASI BURUNG HANTU..tak sangka kat sekolah agama pun buat mende2 cam gini..tapi aku suke!bile gi camping, ni le aktiviti yang aku nak..tapi takut...whuah3
masa tu aku form 1, PBSM punye kot..aku lupe la..banyak sangat join persatuan..xtetap pendirian..haha
jalan kat luar sekolah tu memang gelap..aku ni pulak kalau gelap2 aku mengantuk..so sambil kiri kanan kawan aku pegang aku pejam mata..BOLEH??aku lelapkan mata sambil kaki berjalan..so, xla seram mana.. juz ade sekali sekala je bile kawan aku jerit2 aku bukak mata luas2 supaya aku xtido..nampak la 2 3 ekor cik cong terbaring tengah jalan.. ade yang folo la ape la..tapi ak lebih rela layan mata.. yang bengong nye bile dah kumpul ramai2 tu aku tak ngantuk lak..cait! terlepas segala kemisterian..
tapi ade 1 member aku ni...lelaki..nanges2 die cite...die nampak ade bende muka berdarah2 kat tiang lampu..bende tu seketul die je la..jauh dari org..selalunye hantu2 yang orang ni msti la duduk dekat2 kan sebab dorg pun takut..tp yang ni............erm...mungkin jugak die nak carik geng...haha
ada yang letak tempat len, jumpe tempat len..banyak la..gatal sangat nak buat mende camtu kan..bile jadik yang bukan2 baru nak gelabah..


2. hantu rajin bangun pagi..
ni pun kawan aku cite *esek kawan cite je..* . masa tu die baru  bangun tido..tetibe die tgk atas katil semua orang ngah duduk (duduk cam baru bangun tido). semua katil tau...tapi semua tunduk je..bile tengok cam pelik, die sambung tido balik..hampeh... bile dah boleh bukak lampu,dah siap mandi baru kecoh2..coz, time tu orang len dah gi mandi...so, sape yang duduk semua2 tu? ang pikiaq la sendiri..


3. hantu shut2
nape bile aku cite2 ni aku rasa cam aku penah cite bende ni? ah!lantak la..
hantu shut2 ni ske kacau time kitorang gi kelas malam. makin aku shut kat die, die shut kat aku balik.. berlagak!huh! pastu dengar cite dak2 laki gi carik antu ni sampai kene panggil dek ustaz.time tu mmg kecoh la.. terpikir gak kot2 ade yang berkenan nak jadi hantu...tu yang aku melawan tu..sekali die muncul depan kau,ha!mencicit...

4. hantu telepon
di suatu malam keliwon...sekumpulan senior baru balik dari bilik prep. lalu di sebuah lorong yang ade telepon..makanya seorang dari mereka, panggil je si A (bukan nama sebenar) menegur "ey..ni kan dah pkul 12 lebih..mane leh gune telipon lagi". member di sebelah hanya diam sambil menarik si A berlalu dari situ. sampai di bilik, si member membebel kat si A."apesal ko tegur?ko tak nampak ke tu bukan orang??"
erkk! kata si A.. terus si A lari2 balik bilik n baca yasin..sejak tu si A mengalami igauan yang menakutkan.. sentiasa terasa ade yang mengekori ..dan yang paling kronik bila si A demam n terpaksa berehat di bilik. nak dijadikan cite.. masa ngah pusingkan badan, ade 'member' yang ngah join baring kat sebelah dia..
WHUAHHHH!!!
terus si A balik kampung berubat......


5. hantu skodeng
akhirnye ade jugak cite yang melibatkan aku...haha
tapi...still!kawan aku yang cite..haha
malam2 bile bangun tido, kawan aku nampak ade bende ngah duduk sebelah aku..
tu je?
haah...tu je...
aku?
kalau dah tido xde maknenye nak bangun...kalau terbangun pun kompom aku tido balik..minah rabun pusing2 pandang mane2 pun nampak kembang je..aih....


6. hantu sunsilk
cite ini tidak menggunakan nama sebenar


F: wey T, kenapa ko nanges malam tadi?
T: haa!!! baru aku teringat... malam tadi ko men2 rambut aku ke?
F: haah..kenapa?
T: malam tadi ade bende kat sebelah aku , rambut berjurai nak ngorat aku.. (ngorat tu aku yang tambah)
F: ala...sory la...patut la...kuat betul ko pegang tangan aku..
T: eh..mane ade aku pegang tangan ko...
F: abeh tu????


---cite ni aku ubah sebab ngah bosan...haha...cite sebenar, F men2 rambut T bawak kedepan sampai tutup muka T.pastu bile T terjaga dia nampak bende yang rambut tutup muka ngah ngadap dia.die toleh kat F n pegang tangan F sambil nanges2 sampai tertido...pastu die leh lupe kes tu??mantop! kalau aku sampai pagi mata aku mesti tersengkang punye---


7. hantu modes
modes tu ape?hahaha...malu nak sebut PAD..
ni mmg pemes la ni..lagi2 masa form 1..time tu aku tak tau la senior nak takut2kan ke ape..tapi aku tak takut sebab time tu aku kanak2 lagi..belum jadi anak dara.. bile dah jadi anak dara ni memang esek teringat je la..
tapi kelakar cite ni...
M (tetap bukan nama sebenar sebab cite ni mmg xdisebut namanya) ni geli nak cuci modes die sendiri..so bile cuci tu die selalu basuh tak bersih n pijak2 je pastu ade sekali tu, darah tu terpercik pastu die suara
"sampai ati mama pijak kite"
KAHKAHKAHKAH!!!!
tergelak2 aku dengar cite ni... sekarang ni aku esek terbayang je camni





darah camni cakap "mama...cuci kite bersih2 ey..."hahahahahahahahaha


8. hantu sunlight
tadi sunsilk..ni sunlight plak..
ni ibu cite..dolu2 masa kat umah lama makcik aku datang tido kat umah..tapi depa xleh tido sebab esek dengar bunyik tapak kaki...yang peliknye, kitorang yg ngah kecik2 time tu xde lak kene pape,,syukur la.. pastu kuar cite, org yg dok umah tu dulu pun penah cakap malam2 selalu ade orang tolong basuhkan pinggan mangkuk die.. mak aku jawab le "besnye...napa la die tak tolong basuhkan pinggan mangkuk kat umah tu masa kite duduk situ..dah la time tu korang kcik2 lagi..kadang2 memang xsempat nak basuh pun"
pergh!masyuk... saje je pinggan mangkuk, baju nak basuh kumpul banyak2, baju nak iron longgok2kan..balik2 keje dah de orang basuhkan, bau dah siap lipat segala..beriron sume..balik2 lap kaki je..banyak cekadak!!


*gigih jugak nak taip 10 cite..mesti xde org baca sampai 10...haha*


9. hantu punye orang
ni xyah cakap la..sape lagi kalau bukan penyamun yang samun aku tu?? kan ke hantu namanya...menimbulkan igauan ngeri pisau panjang die tu..ngek giler lahabau! aku lagi rela tengok cite hantu kat slot seram tv3 tu sorang2 dari kene samun kat tepi jalan, samar2 sorang2..sakit jiwe aku bile ingat..ngah doa pun leh teringat.. see u in akhirat court dude!!huh! melainkan ko pulangkan balik beg korea, botol air, payung n henpon sony aku...henpon sony tu kalau dah jual, aku sanggup beli balik laaaa....bagi la balikkkkk.....HANTU PUNYE ORGGGG!!!!!!!!!!


10. hantu hanti
bunyik kerusi yang ditarik..bayang2 budak ngah berlari2..orang ngah bermesyuarat..orang tua yang tegur masa bukak lampu.. tak rasa cam aku ni gile ke suke bayang bende2 camni bile duk sorang2? tapi tu xseseram aku terbayang orang datang bawak pedang ceroboh opis aku tibe2..curik barang2 opis masa aku sorang je kat sini.. lagi seraaaammm  hokeyyyyy.... otak aku mmg xde cas positip dah sekarang...di belenggu rasa takut.. dah la xready nak mati lagi... -org xready sebab tau byk dose-
aihhh....


p/s: bosan kan..hahaha...dulik hape aku.. 

Wednesday, July 4, 2012

bukti english ak cam teeeeetttttt!!!!

dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha Penyayang

 baru je tadi aku dapat reply emel from 1 of the staff for project yang aku ngah join ni...
simple je bendenye...
die just cakap ade perkataan nak tukar-die cadangkan tukar, klu ak xnak pun xpe...

pastu dah dapat emel
*sejak kne komplen ngan bos besar aku xreply emel die*
kene la reply...
pastu nak carik ayat nak reply mak aiii...
payah giler....

sampai bukak google translate...

last2 bagi ayat camni je...


As-salam,

Thank you for the feed back.
I will change that word according to your suggestion.

Thank you.


duration masa nak sen sampai sengah ke 1 jam...
no wonder la aku fail exam PTD..
shuuuuttt!!!
(-______-")
*deep sigh*


p/s: should i start speaking r8 now?
XNAK AKU!
hahaha

*ayat org budus sumbung* 



 

REALLY????
U KAT MALAYSIA SO MALAY LANGUAGE PLEEEEZZZZZ....
WUEK!!! 

POEM yang aku suke n ingat

 dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha Penyayang
 
bukti aku fokus dalam kelas dulu...
aku ingat lagi poem-poem ni masa blaja BI..
 
memang ni antara poem yang bagi efek kat aku...
sentiasa teringat, n bagi makna kat aku...

The Lake Isle of Innisfree

I will arise and go now, and go to Innisfree,
And a small cabin build there, of clay and wattles made:
Nine bean-rows will I have there, a hive for the honey-bee;
And live alone in the bee-loud glade.

And I shall have some peace there, for peace comes dropping slow,
Dropping from the veils of the morning to where the cricket sings;
There midnight's all a glimmer, and noon a purple glow,
And evening full of the linnet's wings.

I will arise and go now, for always night and day
I hear lake water lapping with low sounds by the shore;
While I stand on the roadway, or on the pavements grey,
I hear it in the deep heart's core.
 
by William Butler Yeats 
 
 
 
Effect kat aku : bile aku tensen, 
aku terasa nak pegi kat Innisfree ni n lepak sorang2
senang ati aku xde orang kacau... 

 
 
lagi 1, 
 

The Road Not Taken

Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;

Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim
Because it was grassy and wanted wear,
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,

And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I marked the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way
I doubted if I should ever come back.

I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I,
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.

by Robert Frost
 
bile aku nak kene wat pilihan, aku zass terus teringat kat poem ni....
rindu nak belajar poem...*ok...ni statement poyo..i hate english..-dan2 lagu liyana jasmey oh my english kuar kat radio ni...aish*
 
 
p/s: ok...dh lapar...tunggu cam tunggul...bek ak gi makan...huh! 

aku, aku la jua......korang? lantak pi laaa....

dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha Penyayang

dolu2,
aku jahat....
tp aku xleh xde kawan...
nak kawan pun ngan org yang cun melecun je..
supaya aura2 cun dorang tempias la sikit kat aku yang berkulit mulus hitam berkilat ni kan..

tapi sampai 1 masa, aku pikir...
mentang2 ko cun, ko leh majuk ngan ak hari2?
walaupun aku sayang ko, jangan nak mengada2 esek nak aku je ikut cakap ko...
sory the mory...

so, sejak tu standard die dah aku turunkan jadi kawan baik je..
xde la aku cakap ngan die...
diam2 sudah...
ni untuk aku n hati aku..supaya xberlebihan..

maka sejak tu, aku senang hati n bertambah2 kawan baik aku...
hoyeh2 same2...makan nasik goreng dalam kelas sama2...
weeken2 lepak umah die...
*seingat ak, kitorg xpenah lepak umah ak...nape ey???*
-ooo....ibu nak tido...xleh kaco...haha-

pastu masuk skolah menengah..
ak natural je la..
xde nak carik besfren ke ape..cukup ak gelak2 ngan sume org...
tp ade 1 kes tu,
untuk berkawan siap ade syarat2..
owh!sungguh ak xleh terima bile dengar...nasib bek bukan ak..
tp las2 aku terjebak jugak ngan geng2 ni...
ak syg ngan dorg ni...
so bile jadi cmni aku cepat la touching...
xabes2 keje aku majuk je..
sampai ak xtahan ngan diri aku sendri..

jadinye, aku tekad pindah sekolah ngan azam baru n tegar nak ubah diri..
alhamdulillah...berjaya...
n aku decide n keraskan ati aku
"sape2 yang susah, nak aku tolong silakan..aku rela jadik org yg dorg carik masa susah n tinggalkan masa senang"

tapi mak datooookkkkk....
giler sakit k!
tp bes...
sebab aku juz tolong je la ape yg patut...
dah senang, nak blah, silakan...

TAPI...

masalahnye, 
bile aku dh tolong...sibuk la nak upgrade ak jadi sahabat..
ko la sahabat dunia akhirat...katanya.......
so, ak terpikir...klu dorg dh anggap ak sahabat, perlu ke ak anggap dorg sahabat jugak??

maka tanpa sedar di atas pengupgradean itu, aku jugak dah upgrade korang jadi sahabat aku...
bile dah cmtu,
aku pulak terberharap aku jugak akan ditreat sebagai seorang sahabat buat korang...
 
dan bile keadaan tu xterjadik, aku sangat2 sedih....
owh!
sory la kawan2 sekalian...
aku xleh nak anggap korang sebagai sahabat..
supaya aku tak terluka
bile aku tak sedih, aku pun bleh tolong korang, dengar setiap masalah korang
dengan senang ati...

sory...

jangan panggil aku sahabat lagi kalau korang x paham n xleh nak aplikasikan makna sahabat yang sebenar...

sekian...

p/s: emo ditinggalkan sorang2 di opis...

Monday, July 2, 2012

what happen to me???

dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha Penyayang

kenapa ey?
sejak menjak ni aku xleh dok sorg2..aku jadi takut...
takut biase2 xpe lagi...ni sampai lemah urat keting aku..
lemah kaki sume..

selalunye bile aku kene tinggal sorang2 kat opis la...
bile sunyi xde orang,aku terus takut n start la otak pikir yang negatif je...
before kene samun dah pikir negatif, pas kene lagi la berganda2 negatif aku...

nak solat pun boleh berlaga2 lutut aku...apehal ntah...tengok cermin, muke cool je...
tapi klu amik blood pressure aku ntah2 naik mendadak...(ayat nak hyperbola)
jantung pulak xyah cakap la...
laju gler kot..

aku dah jadi lemah semangat ke ae.....
ni taip2 ni pun wat sedapkan ati je..
tangan dah sejuk dah ni..
*sejuk sebab air-cond...wheh3*

xle la sunyi2 camni...
kat umah pun walaupun aku kesejukkan, ak xleh tido kalau aku xdengar bunyik kipas...
aku xleh tido...
mmg dah lama kot benda ni...

*flashback balik*

dolu2 masa dok asrama,
kadang2 ak selalu sampai awal -masa minggu balik kg-
rasa sunyi tu wat aku xle dok diam...mule la aku nyanyi2 sambil merayau2 dalam dorm tu sorg2...
kemas2 barang sambil wat2 bising...bukak kipas sume sekali bagi bising....
bile dengar ade org balik, ak gi cek...btol org atauuuuuu......

masa gi cameron dlu, bilik tu xde kipas...
malam2 bile tido...dah tutup lampu...
mata aku tetibe jadi besar...
xngantuk langsung...
sebab: sunyi sangat....
terpaksa aku dodoikan dri sendri, tepuk2 peha sendri pakse tido...
aihhh....

masa aku kene samun, sunyi malam tu len macam sangat,,,
sunyi......sunyi....sangat2 sunyi....
sunyi yang menyeramkan...

dan sebab peristiwe tu bertambah2 aku xleh suasana sunyi+ samar2 sebab keadaan camtu la ak kne samun...

xbesnye la perasaan camni....aihhhhh....

bile sunyi, macam2 bunyik yg ak dengar....
semuanya wat ak makin menggigil wpun xde ape walhalnye....