Friday, October 18, 2013

Fail manjang

dengan nama Allah yang maha Pengasih lagi maha Penyayang

sejak saya kenal ape itu dapur...*ceceh...mule la tu nak wat ayat tipu*..sejak saya dibenarkan masak...manjang je fail bile masak asam pedas..hari tu fail goreng ikan kan..ni lagi satu lauk asam pedas..siyes xpernah jadi..XPENAH k...owh..ade sekali..tu pun gune perencah siap..tinggal nak tambah air+ikan..tu mmg jadik la..sedap semedang..perencah kann..

ni, bile wat manual saya xtau ape yang xkena..bab nak balance kan rasa masam, masin , manis tu yang saya fail tu..sama gak kalau masak kicap..fail punye la.. 
yang jadi masalahnye sedar diri tu fail nak masak lauk2 tu...tapi sibuuuukkk nak masak gak...masak sikit2 buat alas perut je xpe..ni tak..masak tak reti beragak..macam nak buat kenduri..xpasal2 terseksa umat kat umah ni kene hadap lauk tak berapa enak tu seminggu...haha..nasib la kan...

so di sini, cam biase la...saya nak tnya my resipi..cane sebenarnye nak masak asam podeh ni...


*update sementara tunggu asam pedas mendidih kat dapur tu..boleh tak cam gitu???haha*


Bahan-bahan ( 1 kluarga leh makan )

  • 1 ekor ikan patin/tenggiri (atau apa2 ikan, ikut selera)
  • 4 ulas bawang merah-ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih-ditumbuk
  • 2cm kunyit hidup-ditumbuk
  • 1 btg serai dititik
  • 3 btg daun kesum
  • 1 bunga kantan-dibelah dua
  • 1/2 mangkuk kecil air asam jawa
  • 3-4 sudu besar cili kering yg dimesin
  • 1 1/2 mangkuk kecil air biasa
  • garam dan gula (ikut rasa)
  • minyak masak
  • sedikit belacan (optional-ada yg x makan belacan)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.
  2. Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
  3. Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
  4. Masukkan ikan, garam dan gula. Biar hingga masak ikan dan boleh lah dihidangkan.

tengokkk...step die 4 je..tapi......ish3...
ikan tu ermmm...tadi saya pi pasar..saya tanya pakcik tu ikan ape yang pelik tu..pastu ape ntah die jawab laju sangat..saya pun xdengar..tapi tengok cam belut laut..hahaha..orang kat umah ni kalau tau mesti xnak makan..so diam2 je..bile dah potong tengok cam pari pun ade gak..
bawang putih, bawang merah, kunyit dah btol dah..tapi saya men bantai je tadi letak halia..hahahahah
serai xde..kantan ngan kesum dah masuk..yang len sume dah ade..
k..step plak..
haaaa...dah ikut step dahhhh...kenapa xsedappp...
aduyaiiii...
kene berguru ni ngan ibu..tapi xsempat berguru ngan arwah wan..asam podeh die sodap mak aihhh...sampai skrg xponah den jumpo yang sesedap n seunik tu..haaa...dapat bayangkan x sedap die cam gane..arwah wan kalau masak kaghi ngan asam podeh memang giler wa cakap...bes ah..

ok2..cam dah lama sangat je ikan tu dididihkan..jom tengok...



kenapa jadik penyek gambar ni ekk.

haaa..tadi saya dah rasa..siyes..xmasak dah asam pedas ni..xsedaaaapppp...
kalau setakat semangkuk tu xpe jugak..
ni ade lagi sepiuk besor kat belakang mangkuk tu nak kene abeskan..
ahhh!!!xkire...sume dalam umah ni kene makan gak sampai muntah..hahahaha


 p/s: nak makan asam pedas saya yang boleh selamatkan lidah si pemakan adelah kicap cap kipas udang...yeahhhh!
dah...nak pi mandi...*kantoi xmandi lagi wpun dah petanggg..hahahahaha*

2 comments:

Anonymous said...

ala jgn letak air asam byk sgt macam resepi tu...guna je adam jawa adabi (letak setengah sudu teh je...tu pun da masam da). kalau guna asam jawa jenama lain mmg tak pernah jadi pun hehehehe.
ikan tu yg penting mesti segar baru la kuah dia rasa manis isi ikan tu.
tak yah letak gula da pun
je try wat lagi ye...nak jamu org johor kan hehehe

syarifah nur farhana said...

hehehe..thanks kak.. hrp die xske asam podeh..hahaha